(Beoogde) aanpak
De architectuur omarmt de karakteristieke kenmerken van de bestaande architectuur en bouwt hierop letterlijk en figuurlijk voort. Hierdoor verandert de betekenis van de elementen: de ooit afwijzende schoolmuur doet dienst als open gevel en uitnodigende luifel, de smalle corridor wordt gebruikt als veelzijdige leerzone en de nieuwe kleuterschool vormt de opmaat voor een nieuwe ontwikkeling.
Samenwerking met andere disciplines
Het multidisciplinaire ontwerpteam (constructie, installatie-advies, akoestiek en buitenruimte) onder leiding van de architecten heeft ervoor gezorgd dat structuur, installaties, inrichtingselementen, meubilair en beplanting optimaal zijn geïntegreerd en ruimtelijke betekenis hebben gekregen. De architectuur is in de beste zin ‘didactisch’ (leesbaar en begrijpelijk) waarbij van ‘stad tot stoel’ een gebalanceerd dialoog tussen oud en nieuw en een grote eenheid en consistentie is bereikt.
Duurzaamheid
Binnen het kader van de opdracht (strenge gebruiksconventies en genormeerde budgetten) is een zo duurzaam mogelijk project ontstaan. Het behoud en de vernieuwing van een bestaand, technisch en functioneel verouderd complex staan centraal. Alle nieuwbouw is opgevat als duurzame houtconstructie, nieuwe daken zijn begroeid cq. voorzien van PV, de installaties is duurzaam en zorgvuldig geïntegreerd, bomen zijn behouden en toegevoegd, dakoverstekken beschermen voor oververhitting, etc.
Materiaal en techniek
De restauratie en renovatie van de bestaande gebouwen verwijdert storende elementen en geeft de bestaande gebouwen hun historische charme terug. Ontbrekende stukken schoolmuur en trapgevel zijn in deels geglazuurde baksteen aangeheeld, de nieuwe gevels zijn hierop afgestemd- op luchtige, vriendelijke toch tijdloze manier. De nieuwbouw is uitgevoerd in houten balken en kanaalplaten. Het materiaal bepaalt structuur, sfeer, ruimteakoestiek en de geleidelijke overgangen tussen binnen en buiten.
Maatschappelijke impact
De renovatie en verbouwing zorgt voor een (letterlijke) opening en gedaanteverandering van de ooit zeer strenge maar zichtbaar verwaarloosde scholencampus en heeft daarmee een positieve impact op zijn stedelijke, dense omgeving waar het ontbreekt aan aandacht, groen, ruimte, investeringen en faciliteiten. De fraai gerenoveerde gymzaal, de vergroende speelplaatsen en andere faciliteiten staan (mogelijks) open voor de buurt. De genereuze entreezone biedt (verkeers)veilige ruimte voor ontmoetingen.
Fysieke impact
De respectvolle verbouwing zoekt naar dialoog en harmonie tussen oud en nieuw en onderstreept daarmee de kwaliteiten van de bestaande bebouwing. Het project bewijst dat de historische typologie en architectuurtaal ruimte bieden voor fundamentele vernieuwing (pedagogisch, maatschappelijk en technisch), zonder sloop en drastische aanpassingen. De nieuwbouw van de kleuterschool aan de oostzijde vormt een stedenbouwkundige en architectonische opmaat voor de ontwikkeling van de wijk in de toekomst.
Ruimtelijke kwaliteit
Bij de transformatie zijn complementaire ruimtelijke kwaliteiten aan de bestaande gebouwen toegevoegd. Gerenoveerde en nieuwe ruimtes zijn allen warm, genereus en open, hebben een huiselijk karakter en worden gekenmerkt door natuurlijke materialen, frisse kleuren, zeer goede akoestiek en fraaie proporties. Ze faciliteren eigentijdse onderwijsvormen. De ooit kale, nu sterk vergroende buitenruimtes vormen een verlengstuk van het interieur en lenen zich voor sport en spel onder een bladerdak.