De Nederlandsche Bank, Amsterdam - Mecanoo

Renovatie van het nationale bankgebouw (1968) van architect Marius Duintjer van 67.000 m2, waarvan circa 1500 m2 nieuwbouw, met entreegebied met expositieruimtes in en om de voormalige goudkluis, lobby met receptie en koffiebar, een formeel en informeel auditorium, werkomgeving kantoren, vergadercentrum, fitnessruimte, drie beveiligingszones, atrium met trappen en tribunes, restaurant, expeditiecentrum, fietsenstalling en parkeergarage, en landschapsinrichting van de patio's en daktuinen.

(Beoogde) aanpak

DNB transformeerde van een gesloten burcht in een publiek toegankelijk paleis. De bank staat in het groen. De nieuwe entree is dwars door de voormalige goudkluis gezaagd die als een icoon in de ruimte staat. In en om de kluis is publiek welkom en zijn interactieve tentoonstellingen te zien. Waar eerst de ronde toren stond, is nu een publieke stadstuin.

Samenwerking met andere disciplines

Vanaf de start werkten alle disciplines nauw samen met elkaar en met de opdrachtgever. Mecanoo was verantwoordelijk voor de ontwerp- en BIM-coördinatie. Door samen te werken in BIM is elke ontwerpbeslissing integraal benaderd. Er is veelvuldig afgestemd met de verschillende afdelingen binnen DNB, waarbij ontwerpvoorstellen werden besproken en afgestemd op de wensen. Dit resulteerde in een uniek project, waarin stedenbouw, architectuur, interieur en techniek integraal samenkomen.

Duurzaamheid

De renovatie van DNB voldoet aan BREEAM Outstanding. Door de renovatie is 70.000 ton materiaal bespaard en de milieu-impact met 50% verlaagd. Het energieverbruik en de CO₂-uitstoot zijn met 80% verminderd door duurzame bronnen, maximaal hergebruik van materialen, energiebesparing en energiezuinige installaties. Het gebouw heeft een warmte-koudeopslag, zonnepanelen en sedumdaken en draagt bij aan een klimaatneutrale stad, biodiversiteit en hittestressreductie.

Materiaal en techniek

Architect Duintjer gebruikte een natuurlijk palet van beton, glas en staal met een sterke focus op ritme, structuur en grids in combinatie met organische elementen zoals een wenteltrap en paddestoelkolommen. Het ontwerp behoudt de nadruk op ritme, structuur en grids, en voegt organische elementen toe, zoals een nieuwe spiraaltrap en trappenatrium. Het nieuwe palet van warme biobased materialen vormt een mooi contrast met de robuuste materialen van Duintjer.

Maatschappelijke impact

DNB opent haar deuren naar de samenleving. Iedereen is welkom in De Nieuwe Schatkamer, in en rond de voormalige goudkluis, met interactieve tentoonstellingen over goud, geld en economie. Het meest geheime deel van de bank is nu het meest publieke deel, waar schoolklassen en bezoekers gastvrij worden ontvangen. Buiten is een publieke stadstuin met beelden uit de kunstcollectie en binnenkort ook lockers van de Regenboog Groep voor dak- en thuislozen.

Fysieke impact

Om de verbinding met de stad te versterken, zijn de hekken rondom het gebouw verwijderd en heeft de voorheen gesloten plint plaatsgemaakt voor transparantie. Het omliggende groen strekt zich uit tot aan de Singelgracht, die een publieke steiger kreeg, waardoor het gebouw een natuurlijke relatie krijgt met zijn omgeving. Door de ronde toren te verwijderen, was een publieke stadstuin mogelijk. De entree ligt prominent aan het Frederiksplein en leidt dwars door de imposante voormalige goudkluis.

Circulair bouwen

DNB is een circulair voorbeeldproject. De ronde toren is ontmanteld en krijgt een nieuwe bestemming. Gesloopt beton en staal is hergebruikt. Voor de aanleg van de kade is gesloopt beton hergebruikt en met CO2 geïnjecteerd waardoor CO2-neutraal beton ontstaat. Wanden en gevels zijn demontabel. Kantoormeubelen zijn hergebruikt en regenwater wordt opgevangen voor bewatering van de tuinen. Het hout van zieke populieren is verwerkt in het plafond van de betonnen constructie.

PDF bestanden

  • denederlandschebank-doorsnede-tpv-stadstuin-richting-oost-nieuwe-situatie

    Download
  • denederlandschebank-gevel-zuid-oude-situatie

    Download
  • denederlandschebank-gevel-zuid-nieuwe-situatie

    Download
  • denederlandschebank-verdieping-bg-nieuwe-situatie

    Download
  • de-nederlandsche-bank-1

    Download