(Beoogde) aanpak
We wilden het gebouw letterlijk zichtbaar maken. De nieuwe luifel verbindt de twee vleugels tot één gebouw, maakt overdekte buitenruimten, accentueert de entrees, versleept de installaties en zorgt voor een trotse maar elegante uitstraling. Het bestaande casco wordt slim ingedeeld met zones voor toilet en bijlokaal per groep en een hart tussen de twee pleinen, dat ontbrak in de oude situatie.
Samenwerking met andere disciplines
Wij hebben met veel plezier samengewerkt in verschillende werkgroepen voor de inpassing van het programma alsmede sport en buitenruimte om te komen tot een afgestemd ontwerp. Met het ontwerpteam hebben we een integraal ontwerp kunnen maken binnen een strak budget. Het landschap versterkt de verbinding met de school en daagt uit tot beweging in een natuurlijke omgeving. Roosje Donselaar laat de kinderen met haar kunst de sterren de symbolische weg wijzen in hun ontwikkeling.
Duurzaamheid
De grootste winst is dat we niet gesloopt/vervangen hebben maar gerenoveerd. Minder afval en CO2 uitstoot doordat we zoveel hergebruiken. Daarnaast is het gelukt de school energieneutraal te krijgen. Dat is niet alleen bereikt door PV panelen en een luchtwarmtepomp, maar ook door de luifels in te zetten als zonwering. De nieuwe dekvloer is uitgevoerd als PCM klimaatvloer met vloerverwarming. Ook heeft het gebouw een zeer goede luchtdichting en heeft het een energieopslagsysteem (EOS).
Materiaal en techniek
Het bestaande casco is aan de buitenzijde geïsoleerd en het dak is versterkt voor het groene dak en de PV panelen. De nieuwe luifel bestaat uit natuursteengranulaatpanelen opgesloten tussen aluminium ribben. Daar waar rondingen zitten is de afstand tussen de ribben gehalveerd. Gezien de geleding van de volumes en de vlakwerking van het metselwerk is gekozen voor een horizontaal tegelverband in een keramische strip. De bestaande kozijnen fungeren als stelkozijn voor de aluminium puien.
Maatschappelijke impact
Lux heeft een regionaal bereik. Leerlingen hebben verschillende niveaus en achtergronden, sommige hebben ook nog een fysieke beperking. De leerlingen worden gezien in deze school en kunnen zich binnen een veilige omgeving ontwikkelen. We willen deze doelgroep ook echt een gezicht geven in de maatschappij, dat is namelijk niet altijd het geval. Een bijzondere doelgroep die trots is op hun gebouw. Het op deze wijze hergebruiken van een bestaand gebouw geeft ook weer een nieuwe impuls aan de wijk.
Fysieke impact
Overzicht en veiligheid ontstaat door de direct aangrenzende voorzieningen aan een groepsruimte zoals een eigen toilet, bijlokaal en buitenlokaal. Voor de architectuur wordt ingezet op de sensitieve beleving vanuit het kind door bijvoorbeeld de beleving van kleuren, natuur en texturen. Er zijn time-out plekken in de gangzones gemaakt en snoezelruimten om je even in terug te kunnen trekken. De ruimten zijn bijzonder gematerialiseerd om aansluiting te kunnen vinden bij de wensen van het kind.
Architectonisch herstel
Het gebouw is in het verleden op veel plekken uitgebreid en verbouwd. Wij hebben zodanig geamoveerd dat we het gebouw weer hersteld hebben zoals het oorspronkelijk was. Dat betekent dat we de uitbouwen aan de straatzijde weer afleesbaar hebben gemaakt waardoor de lange gevel een mooie ritmiek krijgt. Ook het hart is weer teruggebracht op de plek waar het ooit zat. Met de materiaalkeuze hebben we afstemming gezocht met het oorspronkelijk ontwerp en de positie van de school in de (gele) wijk.