(Beoogde) aanpak
Gezien de ligging van het gebouw in de Brettenzone is het gebouw opgebouwd uit lagen van verschillende grootte, waardoor op verschillende niveaus op het gebouw groene daktuinen gemaakt kunnen worden, waarmee de biodiversiteit in de stad en het welzijn van bewoners wordt verbeterd. Daarnaast fungeert een groot overstek aan de entreezijde van de school als royale lobby voor de entree van het park.
Samenwerking met andere disciplines
Dit project is het resultaat van een echte teamprestatie. In opdracht van Synchroon heeft Orange Architects een haalbaarheidsstudie verricht, met in de plint van het woongebouw ruimte voor een basisschool en kinderopvang. Na een openbare aanbesteding is Bureau Rowin Petersma geselecteerd voor het ontwerp van de school. In het ontwerp- en uitvoeringstraject hebben beide architecten, de opdrachtgevers en diverse (gedeelde) adviseurs intensief samengewerkt om tot een integraal ontwerp te komen.
Duurzaamheid
Floating Gardens is duurzaam ontworpen, alle woningen hebben een warmtepomp en een belangrijk deel van de energie wordt zelf opgewekt. Door (witte) zonnepanelen in de gevel toe te passen ontstaat meer ruimte voor de daktuinen. Floating Gardens maakt zo niet alleen verbinding met de natuur, het verbindt ook mensen door de gezamenlijke huiskamer. Met de alles-in-één-school is het een gebouw van de toekomst. Sociale duurzaamheid is een belangrijk thema voor Floating Gardens.
Materiaal en techniek
In Floating Gardens draagt de hele gevel van het gebouw bij aan het mogelijk maken van duurzaam wonen. De horizontale gevelbanden bestaan uit unieke, witte zonnepanelen en fungeren als vaste zonwering. Verticale, glazen panelen zorgen voor de benodigde akoestische bescherming, terwijl houten gevelbekleding en plantenbakken zorgen voor een groene uitstraling. In de gevel worden natuur, hernieuwbare energieopwekking en esthetische kwaliteit tot in detail gecombineerd.
Maatschappelijke impact
In de school is de ontwikkeling van de kinderen, hun groei en hun groter wordende wereld ruimtelijk vertaald in het positioneren van ruimtes als een slakkenhuis. Een grote houten ‘berg’ verbindt de twee verdiepingen met brede trappen om op te zitten en om vanzelfsprekend je weg naar boven te kunnen vinden. Door de kolommenstructuur kan de school eenvoudig worden aangepast en reageren op wisselende leerlingen, veranderende onderwijsvisies of zelfs een nieuwe maatschappelijke functie.
Fysieke impact
Sloterdijk is een steenachtig eiland gelegen tussen het Westerpark en het Bretten natuurgebied, maar heeft de potentie om een volwaardig onderdeel van dit groene netwerk te worden. Een groot overstek aan de entreezijde van de school fungeert als royale lobby voor de entree van het park. De 65 meter hoge toren aan de zuidzijde vormt een baken aan de Haarlemmerweg, en markeert zo de entree van Sloterdijk Centrum, wanneer je van deze zijde de stad binnen komt.
Huiskamer
In het hart van het gebouw, direct gelegen aan een groene patio, ligt de huiskamer. Een informeel ontmoetingspunt voor de bewoners van het gebouw. De huiskamer creëert een gevoel van gemeenschapszin in het gebouw en zorgt ervoor dat de mentale leefruimte van bewoners groter is dan die van hun eigen appartement. Ook is een logeerkamer in het gebouw voorzien, waardoor je vrienden of je (groot)ouders prima een nachtje kunnen blijven slapen, ook als je zelf een compact studioappartement huurt.
PDF bestanden
orange-architects-brp-floating-gardens-01-situatietekening
Downloadorange-architects-brp-floating-gardens-02-programma
Downloadorange-architects-brp-floating-gardens-03-axonometrie
Downloadorange-architects-brp-floating-gardens-04-plattegronden
Downloadorange-architects-brp-floating-gardens-05-duurzaamheid
Downloadorange-architects-brp-floating-gardens-arc25-1
Download