(Beoogde) aanpak
Het behoud van de landelijke uitstraling was het belangrijkste uitgangspunt bij deze verbouwing. Desalniettemin hebben het exterieur en interieur van de gebouwen een ware metamorfose ondergaan. De functionaliteit en woonkwaliteit van de villa is vergroot door een aantal strakke, zorgvuldig ontworpen interventies. De ingrepen zijn tevens benut om de relatie van het relatief gesloten huis met de omgeving te verbeteren - ze worden allen gekenmerkt door grote raampartijen.
Samenwerking met andere disciplines
Als architectenbureau verzorgen we eigenlijk bij al onze projecten ook de bouwbegeleiding. En dat bleek bij dit project extra belangrijk door de afstemming van de vele specialismen die nodig waren, o.a. voor het traditionele riet- en houtwerk, evenals het stucwerk. Er is bij dit project dan ook nauw samengewerkt met de betrokken aannemers.
Duurzaamheid
Er is bij deze verbouwing optimaal gebruik gemaakt van alle beschikbare ruimten, waardoor de initiële behoefte om te slopen en nieuw te bouwen, gaandeweg verdween. Zo is het hoofdhuis door middel van een tweelaagse uitbouw verbonden met één van de bijgebouwen, dat nu fungeert als gastenverblijf. Er is een serre toegevoegd om de woonkamer te vergroten, en daarnaast is de vrijstaande hooischuur verbouwd tot werkruimte. Alle aanwezige installaties zijn gemoderniseerd en de bijgebouwen geïsoleerd.
Materiaal en techniek
Bij de verbouwing zijn de traditionele rieten daken vernieuwd, de gedateerde dakkapellen verwijderd en de gele bakstenen gevels gestuct met een warmgrijs kalkpleisterwerk. Hierdoor heeft het landhuis een volledig nieuwe uitstraling gekregen. De nieuwe toevoegingen onderscheiden zich van de bestaande, landelijke architectuur door een precieze detaillering en antraciete kleurgeving, waarbij o.a. gebruik is gemaakt van zwart gebrande houten geveldelen.
Maatschappelijke impact
Door te kiezen voor verbouw in plaats van sloop, is niet alleen een stukje lokale historie, maar ook een plaatselijk herkenningspunt bewaard gebleven. De prominente locatie van de villa, langs de belangrijkste ontsluitingsweg van het Tienhoven, zorgt ervoor dat veel omwonenden deze villa kennen. De zorgvuldig uitgevoerde renovatie, en het behoud van de landelijke uitstraling, heeft bij omwonenden dan ook geleid tot een gevoel van waardering en opluchting.
Fysieke impact
Aan de buitenkant onderscheiden onze interventies zich van de bestaande, landelijke architectuur door een eigentijdse vormentaal en materiaalkeuze. Het resultaat van deze ingrepen is een gemoderniseerd landhuis, waarin twee tijdslagen zijn verweven tot een contrastrijk nieuw geheel.
Interieurtransformatie
Ook in het interieur hebben we bij de transformatie bewust gebruik gemaakt van een moderne vormentaal. De gesloten indeling van het hoofdhuis heeft plaatsgemaakt voor een open plattegrond, waarbij de woonruimten en keuken in open verbinding staan met elkaar. Ter plaatse van de entree is de verdiepingsvloer verwijderd, waardoor hier een moderne, dubbelhoge ruimte is ontstaan. In deze vide leidt nu een prominente, witte wenteltrap naar de slaapkamers op de eerste verdieping.