(Beoogde) aanpak
Interessant is dat de kinderen van de bewoners betrokken werden in het ontwerp. Ze ontwierpen hun eigen kamers als boomhutten en dachten mee over het hele huis. Zo ontstond langzaam een idee dat het beste omschreven kan worden als ‘constante vrijheid’. Een voortdurend verder werken aan het ideale huis waarbij ze regelmatig met nieuwe verzoeken kwamen vanuit een steeds veranderende belevingswereld.
Samenwerking met andere disciplines
Het multidisciplinaire architectenbureau NOAHH | Network Oriented Architecture streeft naar het creëren van architectuur die verbindt. NOAHH heeft een onderzoekende agenda, waarin ze gebruikssynergie, samenwerking en ruimte-tijdbeleving agendeert. De samenwerking met de gebruikers zien we als vliegwiel en spin-off voor succes. De invloed van de kinderen die in dit huis wonen en de ideeën van de architect maken dit huis tot een unieke symbiose van architectuur en expressie van woongenot.
Duurzaamheid
De oude boerderij was volledig ongeïsoleerd. Het nieuwe huis gaat uit van een volledige nieuwe isolatieschil aan de binnenzijde in dakkap, gevels en vloer en ook in de binnenwanden en tussenvloeren. PV panelen op de nabije schuur en warmtepomp brengen het huis op een BENG niveau. De verduurzaming is niet te zien maar wel merkbaar in de energierekening die met 80% omlaag ging. Al het materiaalgebruik (riet, wol, vurenhout, vurenmultiplex) is bio-based en en volledig recycleerbaar.
Materiaal en techniek
Alle oude oneigenlijke toevoegingen werden verwijderd en karakteristieke details gerenoveerd en teruggebracht. We ontwierpen er een 100% transformeerbare multiplex en HSB invulling voor terug, met respect voor het originele karkas, als een gast in het huis. Een invulling zeer eenvoudig aanpasbaar aan nieuwe wensen. Een huis zonder einde dus. Niet alleen het huis is nooit af, ook de thuisbases van alle bewoners veranderen regelmatig. Wonen, werken, slapen wordt regelmatig geruild en gewisseld.
Maatschappelijke impact
Veranderingen in gebruik zijn een belangrijk thema in ons werk. De rijksmonumentale boerderij (1891) in Hoogkarspel is nu een dubbel woonhuis. Door veranderingen in landgebruik, aantal en afmeting van de koeien als ook door milieueisen ging de boerderijfunctie verloren. Dit soort grote boerderijen van groot belang voor de cultuurhistorie zijn nu bedreigd in hun voortbestaan. Juist de eigenzinnige transformatie toont de meerwaarde en behoud van deze grote gebouwen waarin van alles mogelijk is.
Fysieke impact
De fysieke en ruimtelijke impact gaat uit van verbinding tussen boomhutten als minihuizen, de definitie van continue ruimte versus plek en het verbinden van oud en nieuw met elk hun eigen identiteit in één huis. Elke ruimte is op meerdere andere ruimten verbonden, je kan zodoende dwalen in het huis, samenkomen en je afzonderen. Het huis is gemakkelijk ook te gebruiken voor een woongroep of als kantoor. De ingrepen in het oude huis zijn minimaal geweest en getuigen van respect voor het oude.
Ruimtelijke Beleving
Het interieur is een statement en gaat uit van een veelvormige invulling, waarbij de ene ruimte in de andere overgaat. Er zijn geen deuren in het nieuwe deel. De vraag of de ruimte onder de kap één kamer is of meerdere is niet zomaar te beantwoorden. Dat maakt het juist interessant. Plekken als open platforms die verbonden zijn met touwladders en bruggetjes. Uitgangspunt is overzicht en ruimte die je op je eigen manier invulling kunt geven, een continuüm van plekken zonder harde grenzen.