(Beoogde) aanpak
Door een bescheiden aanbouw toe te voegen, waarin een verkeersruimte is opgenomen, ontstond de mogelijkheid om de indeling van de benedenwoning te optimaliseren. Hierdoor kregen de slaapkamer en keuken zicht op de rustige tuin, terwijl de woonkamer werd verplaatst naar de straatzijde, waar voorheen de slaapkamer was. “Door de bescheiden aanbouw kon er groots met de indeling worden gespeeld.”
Samenwerking met andere disciplines
De samenwerking met de Fraké-houtleverancier was essentieel voor de uitstraling van het exterieur. De keuze voor dit materiaal, dat door de elementen wordt beïnvloed, gaf ons de kans om gezamenlijk te onderzoeken hoe tijd en klimaat de uitstraling van Fraké-hout beïnvloeden.
Duurzaamheid
Het project richt zich sterk op duurzaamheid door het gebruik van biobased materialen zoals houtwolisolatie, leemstucwerk, en een kurk-gietvloer. Daarnaast is de woning energetisch efficiënter geworden door de isolatie van wanden, plafond en vloeren, en de toevoeging van vloerverwarming. Dit draagt bij aan een comfortabel en energiezuinig binnenklimaat en verkleint de ecologische voetafdruk van de woning.
Materiaal en techniek
Voor de verduurzaming werd gekozen voor houtwol isolatie en leemstucwerk voor de wanden en een kurk-gietvloer. De aanbouw werd uitgevoerd in lichtgewicht houtskeletbouw en afgewerkt met gevelbekleding van Fraké-hout. Het project maakt gebruik van biobased materialen die zowel esthetisch als functioneel bijdragen aan het wooncomfort en de ecologische duurzaamheid van de woning.
Maatschappelijke impact
De oorspronkelijke structuur van de benedenwoning is door het ontwerp teruggebracht. De voorkamer is nu geen slaapkamer meer, maar de leefruimte, zoals het oorspronkelijk ook is gebouwd. Deze voorkamer en achterruimte zijn samengetrokken, waarin nu gekookt en gewerkt kan worden. De zithoek kijkt weer uit op de straat. De nieuwe pui zorgt voor een kwalitatieve verbinding met de stadstuin. Het resultaat is een lichte, open woning met een moderne twist op de oorspronkelijke indeling.
Fysieke impact
De woning is getransformeerd van een donkere en beperkte ruimte naar een lichte, open en functionele woning. De nieuwe houten pui in de aanbouw zorgt er voor dat je vanuit de slaapkamer en de keuken uitzicht hebt op de stadstuin en er veel daglicht binnenkomt. De benedenwoning is door het ontwerp getransformeerd naar een open, ruimtelijke en lichte leefruimte. Het project heeft niet alleen de ruimtelijke ervaring verbeterd, maar ook het wooncomfort aanzienlijk verhoogd.
Ruimtebewust ontwerp
Naast de herstructurering van de indeling, richtte het project zich ook op het verduurzamen van het bouwwerk. Er werd gekozen voor biobased bouwmaterialen, de woning werd geïsoleerd met biobased materialen en voorzien van vloerverwarming. Het ontwerp zorgt voor een ruimtelijke woning, met veel daglicht en uitzicht op de stadstuin. “Dankzij het nieuwe ontwerp is het mogelijk om rustig te slapen en prettig te wonen en werken op 55 vierkante meter.”