(Beoogde) aanpak
Cluster Zuid bestond oorspronkelijk uit zeven afzonderlijke ‘huizen,’ maar de navigatie in het gebouw was ingewikkeld door herhalende binnenplaatsen, smalle gangen en beperkte transparantie. Om dit te verbeteren, werd het ‘middelste’ huis vervangen door een atrium en nieuwe hoofdentree, die de oriëntatie vergemakkelijkt, samenhang brengt en daglicht laat binnenstromen. Daarnaast versterkt de royale hoofdentree de verbinding met de stad door het binnen- en buitenplein naadloos te verbinden.
Samenwerking met andere disciplines
De renovatie van Herta Mohr was een intensieve samenwerking tussen opdrachtgever, aannemer, interieurbouwer en adviseurs. Dankzij deze bundeling van expertise konden duurzame oplossingen en innovatieve ingrepen worden toegepast, zoals de herbestemming van 4.000 m² hout. Dit maakte het gebouw niet alleen toekomstbestendig, maar ook een eerbetoon aan Van Stigts visie—een inspirerend voorbeeld van hoe gezamenlijke inspanning erfgoed nieuw leven kan inblazen.
Duurzaamheid
Herta Mohr heeft BREEAM Excellent-certificering behaald dankzij de focus op duurzaamheid. Er zijn hoogwaardige, lage-emissie materialen gebruikt, samen met energiezuinige systemen zoals zonnepanelen, betere isolatie en een warmte-koudeopslag. De oorspronkelijke constructie kon deze veranderingen niet dragen, waardoor de tweede verdieping is verwijderd en vervangen door een nieuwe opbouw. Zo voldoet het gebouw aan moderne duurzaamheidsnormen, met respect voor zijn architectonische erfgoed.
Materiaal en techniek
Bij de materialisatie en techniek is voor het hele gebouw bewust gekozen voor duurzame hoogwaardige materialen met een lage uitstoot van ongezonde stoffen. Een bijzondere prestatie is dat het merendeel van het oorspronkelijke gebouw en de gevel zijn hergebruikt. Van het gesloopte middelste huis zijn drie betonnen kolommen hergebruikt in de uitbreiding. Ook andere materialen hebben een nieuw leven gekregen. Zo zijn de oude sequoia redwood-plafonddelen omgevormd tot wandafwerking in het atrium.
Maatschappelijke impact
De circulaire wandbekleding is gerealiseerd in nauwe samenwerking met de aannemer, interieurbouwer en sociaal ontwikkelbedrijf BWRI. 4.000 m² Sequoia Redwood-plafondpanelen uit het bestaande gebouw zijn geoogst en hergebruikt in het atrium. BWRI-medewerkers bewerkten de panelen door spijkers te verwijderen en lamellen te frezen. Dankzij het slimme patroon konden de elementen prefab worden gemonteerd, wat restmateriaal minimaliseerde en bijdroeg aan duurzaamheid en sociale werkgelegenheid.
Fysieke impact
Het gebouw moest een sterkere verbinding met de stad realiseren. Het gastvrije ontwerp opent het gebouw naar de omgeving: de royale hoofdentree vormt een naadloze overgang tussen het buitenplein en het binnenplein, waardoor interactie met de stedelijke omgeving ontstaat. Zowel binnen, bij de gezellige coffeecorner, als buiten, bij de comfortabele zitelementen op het plein, is er meer ruimte voor ontmoeting – wat de samenwerking en interactie tussen studenten en docenten bevordert.
Stedelijk erfgoed
Vanwege het beschermde stadsgezicht zijn de aanpassingen aan de buitengevels tot een minimum beperkt. De gevels worden gekenmerkt door prefab betonnen kolommen met kegelvormige koppen, soms met een rond balkon. Tijdens de renovatie zijn deze volledig zichtbaar gehouden. De renovatie sluit naadloos aan op Joop van Stigts oorspronkelijke ontwerp en versterkt het. Door circulaire renovatie en verduurzaming heeft Herta Mohr een nieuwe plek gekregen in het collectieve geheugen van Leiden.