(Beoogde) aanpak
Het architectonische streven was om een huis en tuin te maken die samen mooier worden door de jaren heen en die nog steeds verrassend zijn wanneer de opdrachtgever tachtig jaar is.
Samenwerking met andere disciplines
Het is een huis als een theater voor het continu veranderende weer, licht en landschap. De ervaring verandert van moment tot moment. Bloemen bloeien, een boom verliest blad, regen valt in een waterschaal, een wolk drijft voorbij. Gebouw en landschap zijn als één ontworpen, ze verrijken elkaar. De ervaring van het huis is nooit twee keer hetzelfde.
Duurzaamheid
Anders dan veel duurzaamheidslabels is de passiefhuis een bouwmethode die gebaseerd is op eenvoudige zaken die op lange termijn goed blijven, niet op actieve technologieën die technisch en esthetisch snel dateren. Het gaat primair om goede isolatie en goede oriëntatie. Er hoeft in winter vrijwel niet kunstmatig verwarmd te worden, dat doet de zon. Het binnenklimaat is het hele jaar prettig.
Materiaal en techniek
Bij aankomst bij het huis is het niet direct evident dat dit om een getransformeerd passiefhuis gaat. Het is een kalm gebouw met grote gevelopeningen. De meeste openingen zijn geplaatst in diepe nissen, als resultaat van de dikke isolatie en om direct zonlicht in de zomer te voorkomen. Elke ruimte is georiënteerd op een ander deel van het landschap. De planten en het water verkoelen, bladverliezende bomen bieden het huis schaduw in de zomer.
Maatschappelijke impact
Door de traditionele scheiding tussen bebouwde ruimte en landschap te overstijgen, streeft het ontwerp naar een harmonieuze integratie van binnen- en buitenruimtes. Het nodigt de bewoners uit om de openluchtgebieden te ervaren als een natuurlijke verlenging van de architectuur en geeft ze een verschillend karakter afhankelijk van hun functie.
Fysieke impact
De bijzonder lage energievraag is alleen te realiseren met buitenisolatie. Stucwerk is dan een logische afwerking, maar resulteert vaak in vlakke gevels die meestal niet goed passen in de Nederlandse context. Door gebruik te maken van ruw stucwerk uit de regio van de Turkse aannemer, geeft het project een mogelijk antwoord op de veelvoorkomende vraag hoe een gebouw tactiel kan blijven bij buitenisolatie.
Verweerde Esthetiek
Natuurlijke materialen werden zorgvuldig geselecteerd, waarbij het gebruik van verf of beschermende coatings zoveel mogelijk werd vermeden. Dit maakte het mogelijk dat het geleidelijke verwerings- en verouderingsproces zich kon aftekenen in de houtnerf, de steen, het ruwe en krassende buitenpleisterwerk en het gladde binnenleempleister.