Toelichting Paul de Ruiter Architects | Beeld Aiste Rakauskaite
Studenten participeerden in workshops waar ze met moodboards hun ideale school visualiseerden. In inloopuren werd vervolgens de vraag gesteld: ‘Wat maakt een goed onderwijsgebouw?’. Hierna gingen we in dialoog met de universiteit om tot een gedragen ontwerp met een biofilische insteek te komen, gericht op studentenwelzijn en gezondheid. Conclusie: een gebouw met natuurlijke materialen, planten, verse lucht, circulair, en energiepositief, bewezen door een BREEAM Outstanding score.
Het gebouw is tot stand gekomen middels een Design, Build en Maintain uitvraag. Door integrale samenwerking met constructeur, installateur en aannemer ontstond synergie, en dat is voelbaar. Het EWF principe én de boomhut zijn hiervoor het bewijs. Integraal ontwerpen met het vertrouwen om 2 jaar verantwoordelijk te zijn voor het beheer en onderhoud van het gebouw, de installaties én de planten. De bomen voor de ‘boomhut’ zijn gekozen met Staatsbosbeheer uit hun eigen productiebos.
De transparante gevel laat daglicht tot diep in het gebouw toe. Natuurlijke materialen als hout en planten illustreren de biofilische ontwerpwijze die is gebruikt om het welzijn en de gezondheid van studenten te bevorderen. Kenmerkend is het atrium met imponerende boomstammen en studieplatforms, die samen met het open vloerplan een flexibele, dynamische omgeving creëert. Hiermee is het gemakkelijk om ruimtes aan te passen aan verschillende behoeften, zoals hybride werk- en onderwijsvormen.
Het gebouw is BREEAM Outstanding 91,5% gecertificeerd. Het is circulair gebouwd, met veel gerecyclede materialen en sloopmaterialen van de universiteit. Biobased materialen voor isolatie, en plaatmateriaal en hout uit Nederlandse productiebossen voor de constructie. De materialen zijn vastgelegd in een materialenpaspoort en het gebouw is losmaakbaar om in de toekomst weer her te gebruiken. Het gebouw is energiepositief door te ventileren met de kracht van de wind en zon.
Het gebouw is prominent gepositioneerd aan de campusplaza van de EUR. Het atrium is als het ware uit de volume geschoven zodat er een visuele connectie is tussen de plaza en het hart, de houten boomhut. Het gebouw is een verlengde van de plaza en vormt een natuurlijke overgang. De plantenbakken van de boomhut lopen van binnen naar buiten om dit te versterken. Ze vormen samen met de luifel een plek waar inheemse planten kunnen groeien en ruimte geven aan nestgelegenheden voor vogels en insecten.
Het ventilatieprincipe is gebaseerd op het promotieonderzoek van Ben Bronsema. Dit innovatieve, natuurlijke, klimaat ventilatiesysteem werkt op zonne- en windenergie en bespaart tot 85% op de ventilatie energie. Het levert veel meer frisse lucht dan normaal is in gebouwen. Het concept is voor het eerst ter wereld toegepast in een onderwijsgebouw en zorgt dat het energiepositief wordt. Het principe komt met zonneschoorsteen en venturikap in de architectuur tot uitdrukking, form follows climate.