ARC24: RADIUS, Delft - DP6

Het al jaren leegstaande, 100 jaar oude pomphuis met ondergronds 500 m2 grote waterbassin aan de voet van de Delftse watertoren is getransformeerd tot kunstcentrum RADIUS. Met respect voor het rijksmonument ontwierp DP6 een sfeervolle entree en een spannende tentoonstellingsruimte. In het ontwerp is grote aandacht besteed aan een minimale ecologische voetafdruk door gebruik van biobased materialen en low-tech installaties.

Toelichting DP6 architectuurstudio | Beeld Scagliola Brakkee

De ruige sfeer past heel goed bij de thematiek van RADIUS, centrum voor Kunst en Ecologie. De entree bevindt zich in het voormalige pomphuis Waar een element van biobased inlands multiplex toegevoegd, losstaand van het rijksmonument, zodat dit niet wordt aangetast. Hierin is de ontsluiting opgelost, ook herbergt het de boekwinkel. In de kelder zijn de fascinerende kalktekeningen op de wanden behouden en zijn de wanden op een paar plekken doorbroken, zodat er een goede routing ontstaat.

DP6 en haar adviseurs hebben samen met de gebruikers en de ontwikkelaar gezocht naar het optimale programma en ontwerp voor het complex. Door enthousiasme van alle partijen en openheid in communicatie heeft dit geleid tot een bijzonder project. In de uitwerking heeft het ontwerpteam gewerkt vanuit de kwaliteiten van het bestaande. Het monumentale karakter, de bouwstructuur, de energetische kwaliteiten en de esthetiek van de aangetaste wanden zijn leidend geweest voor de technische uitwerking.

Beeld Scagliola Brakkee
Beeld Scagliola Brakkee

De massa van de aarde wordt gebruikt voor de isolatie en het koelen van het complex, waardoor het kunstcentrum weinig extra installaties nodig heeft. Op strategische plekken zijn geluidsabsorberende wanden toegevoegd in geperforeerd berken multiplex. Deze stoppen het rondzingend geluid. Om de oorspronkelijke wanden en ruimtelijkheid intact te laten is er één cirkelvormig element toegevoegd onder het plafond, waarin de verlichting, data en projectoren zijn verwerkt.

RADIUS organiseert tentoonstellingen over klimaat, ecologie en de leefomgeving. De tentoonstellingsruimte zelf is een voorbeeld van adaptieve oplossingen voor de systeem- en klimaatverandering die het kunstcentrum agendeert. Het gebouw is zo min mogelijk aangetast, overbodige elementen hebben een tweede leven gekregen en voor nieuwe toevoegingen zijn biobased materialen gebruikt. De massa van de aarde wordt gebruikt voor de isolatie en het koelen waardoor low-tech installaties volstaan.

Beeld Scagliola Brakkee
Beeld Scagliola Brakkee

RADIUS ligt in het Kalverbos, een waardevolle groene plek aan de noordkant van de binnenstad van Delft. Een plek met een rijke historie. Met de transformatie van het pomphuis en de reinwaterkelder is een uniek, al heel lang leegstaand en vervallen monumentaal gebouw nieuw leven ingeblazen en met de publieke functie opengesteld voor bezoekers zodat iedereen kan genieten van deze bijzondere plek.

In het pomphuis zijn de oorspronkelijke kleuren teruggebracht, gebaseerd op een Historisch kleuren onderzoek. ZOETMULDER ontwierp voor RADIUS een aantal interieurelementen van het restmateriaal, zoals de balie en bankjes. Deze horeca kan in de toekomst nog worden uitgebreid met een transparant paviljoen op het talud.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.