ARC24: Buitenverblijf Nest, Arnhem - i29 en Namo Architecture

Midden op de Hoge Veluwe ten noorden van Arnhem ligt een culturele enclave middenin de natuur: Buitenplaats Koningsweg. Op dit voormalig kazerneterrein wonen en werken tientallen kunstenaars en creatieve ondernemers. Als onderdeel van een bijzonder project van de gemeente Arnhem zijn hier in het afgelopen jaar 11 recreatieve verblijven (folly's) in het bos ontwikkeld. Het centrale thema van het project was 'camouflage', als verwijzing naar de geschiedenis van de locatie.

Toelichting i29 | Jeroen Musch

Hoog geplaatst op slanke zwarte poten en resoluut in z'n volumeopbouw is Nest een verrassend comfortabel vakantiehuis om in te verblijven: je begeeft je letterlijk tussen de boomkruinen in alle privacy uitkijkend over de heidevelden. De nabijheid van de natuur kun je op deze hoogte nergens beter ervaren dan hier. Het buitenverblijf is niet alleen een verscholen verblijfsplek voor mensen. Nest is écht natuur inclusief en biedt ook een fijne verblijfsplek aan tal van vogels en ‘boomklimmers’.

De samenwerking met andere disciplines bestond vooral binnen het eigen ontwerpteam; zowel opdrachtgever- als nemer was een combinatie van een aannemer, architecten- en interieurarchitecten.

Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch

Het hoofdvolume is opgebouwd in drie houten gevellagen die steeds verder naar buiten verspringen. Achter de gevelbekleding kunnen boomklevers, spechten en vleermuizen beschutting zoeken. Ook het zwart stalen frame en de plintbalken onder de verhoogde vloer bieden onderdak voor nesten. De woning is 'prefab in situ' gebouwd op de grond, en vervolgens op het 8 meter hoge stalen frame getild.

Buitenverblijf Nest is een spectaculaire recreatiewoning die in z'n vormgeving verwijst naar het archetype beeld van een vogelhuis. De folly is met respect voor de natuur gebouwd met hoogwaardige materialen die in de totale levensloop weinig tot geen impact hebben op de gezondheid van mens, dier en milieu. Nest is een duurzaam vakantiehuis door de zuinige all-electric installaties en een zeer goed geïsoleerde bouwschil. Energie wordt geleverd door zonnepanelen op het hoge dak.

Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch

Als onderdeel van een bijzonder project van de gemeente Arnhem zijn hier in het afgelopen jaar 11 recreatieve verblijven (folly’s) in het bos ontwikkeld. Het centrale thema van het project was ‘camouflage’, als verwijzing naar de geschiedenis van de locatie. De folly’s vormen een unieke architectonische ervaring midden in de natuur. Uitgangspunt van de camouflagestrategie is dat de folly’s zowel de Buitenplaats als de natuur niet domineren maar te gast zijn in het landschap.

Op de eerste woonlaag, bijna 8 meter boven de grond, bevindt zich de keuken en living. Het terras grenzend aan deze woonlaag is zowel op de ochtend als avondzon georiënteerd. Kastruimte en een compacte keuken zijn hier slim ingepast om het ruimtegebruik nog efficiënter te maken. Zo is een deel van de berging gecombineerd met een trapkast, die vervolgens leidt naar de badkamer op de tussenverdieping. In de kap bevindt zich een ruim slaapvertrek met één groot 4-persoons bed.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.