ARC24: Wooncoöperatie De Warren, Amsterdam - Natrufied architecture

De Warren is een collectief woongebouw op Centrumeiland in Amsterdam met 36 appartementen voor sociale- en middenhuur. Het is de eerste zelfbouw Wooncoöperatie van Amsterdam. Met een EPC van -0.16, houtbouw en hergebruik, is duurzaam én betaalbaar wonen in de stad Amsterdam binnen handbereik.

Toelichting Natrufied architecture | Beeld Jeroen Musch

De kerngedachte van De Warren is collectief wonen. Er worden 800m2 gemeenschappelijke functies, zoals het auditorium, een multi ruimte, een kinderspeelkamer, een muziekstudio, coworking plekken, een makerspace, een kas, een dakterras en meerdere gemeenschappelijke woonkamers en keukens.
De collectieve ruimtes zijn gerangschikt langs de grote trap die alle verdiepingen aan elkaar koppelt. Door het centraal leggen van de collectieve ruimtes worden deze onderdeel van iedereens dagelijkse route.

Naast de reluliere samenwerkingen met constructieve en installatie technische adviseurs, is bij dit houten gebouw het noodzakelijk gebleken om extra bouwfysisch en akoestisch advies te integreren in het plan. Ook de uitwerking van het hout met de houtleverancier heeft in een vroeg stadium extra tijd en aandacht gevraagd om alle onderdelen goed te kunnen integreren.

Beeld Jeroen Musch
Beeld Jeroen Musch

De gevelbekleding is gemaakt van gerecyclede remmingswerken (Azobe) die onbehandeld (en onderhoudsvrij) toegepast worden. De geoogste planken zijn eerst gedoubleerd, voordat ze de juiste dikte hadden om toe te passen als gevelbekleding. De ‘mikado’-voorzetgevel ten behoeve van balkons en is gemaakt van gerecyclede meerpalen.
De draagconstructie bestaat uit een houten kolommen- en liggerstructuur met gedeeltelijk CLT vloeren en wanden. In totaal 330 m3 hout gebruikt.

Er is voor gekozen om niet op het lokale warmtenet aan te sluiten, maar warmteopwekking in eigen hand te houden. In verband met de grondgesteldheid, moesten heipalen van 30 meter worden toegepast. Deze heipalen zijn getransformeerd tot ‘energieheipaal’. Door middel van slangen door de palen als warmtewisselaar en een warmtepomp, wordt bodemwarmte (of koeling) gewonnen en door het gebouw gedistribueerd. Het dak is uiteraard gereserveerd voor PV panelen.

De compacte kavel binnen het dichte bouwblok op het centrumeiland geeft weinig ruimte voor een groene invulling. Daarom is ingestoken op het maken van een groene voorzetgevel aan de straatkant voor meer natuurinclusiviteit. Hier kunnen naast buitenruimtes voor de menselijke bewoners, ook dieren en planten hun plek vinden. Deze zonbelaste gevels geven ook in de zomer directe zonwering door de gevel begroeiing waardoor bouwkundige zonwering niet noodzakelijk is.

  • NAT039-De-Warren-Doorsnede-AA

    Download
  • NAT039-De-Warren-Gevels-compleet-2

    Download
  • NAT039-De-Warren-Natrufied-Architecture-Floorplan-4th-floor

    Download
  • NAT039-De-Warren-Natrufied-Architecture-Floorplan-Basement

    Download
  • NAT039-Natuurinclusief-Bouwen-Landscape-EN-1

    Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.