Must-reads: Zwemmen in de Rotterdamse haven: hoe eerder hoe beter
Havenbad Havnevigen in Kopenhagen (2019), ontworpen door West 8 en Plot. Beeld Daniel Rasmussen

Must-reads: Zwemmen in de Rotterdamse haven: hoe eerder hoe beter

De zomer komt eraan en als die weer net zo warm wordt als afgelopen jaar, dan is het fijn als er genoeg mogelijkheden zijn om af te koelen. Het liefst in open water als je het mij vraagt. Ooit zwom ik voor mijn plezier kilometers in koude kanalen, die tijd is voorbij, maar alsnog spring ik graag het water in.

Ik was dan ook zeer onder de indruk van alle zwemmogelijkheden die ik tegenkwam in Kopenhagen. Na een enorme schoonmaakactie is het water schoon genoeg om erin te zwemmen. Nadat de zware industrie de oude havens verliet, kwam de stad met een baanbrekende regel: de eerste acht meter van de kades blijven te allen tijde onbebouwd en openbaar toegankelijk, onafhankelijk van wie de grond is. Resultaat: een 42 kilometer lang wandelpad en vele havenbaden. Zelfs midden in het centrum van de stad. 

Een mooie inspiratie voor Rotterdam? Deze week schreef vakredacteur Floortje Keijzer over het festivalhart van de Rotterdam Architectuur Maand waarmee de stad haar waterfront als nieuwe publieke plek viert. Drie duwbakken in de Maashaven kondigen de grote veranderingen aan die hier langs het water gaan plaatsvinden. Zo komt in de Maashaven over een paar jaar het Nelson Mandelapark, dat net als de duwbakken is ontworpen door Studio Marco Vermeulen. 

Ronald Rietveld keek wel wat verbaasd op toen hij vorige week foto’s van het festivalhart zag. De duwbakken in de Maashaven, gevuld met tijdelijke programma’s, deden hem sterk denken aan een ontwerp dat Raaaf maakte voor het Nieuw Amsterdam Park in 2009, met een grid van drijvende duwbakken, aan elkaar gekoppeld door looppaden en trappen. In 2010 publiceerde de Architect het plan in de rubriek Visionair. Met de realisatie van het festivalhart is het artikel volgens de redactie opnieuw actueel.

Een goed idee komt nooit alleen, blijkt maar weer. Zwemmen in de haven van Rotterdam, ik ben helemaal voor, al vraag ik me af waarom de ambities zo hoog zijn. Kopenhagen bewijst dat je met wat steigerhout en zand fantastische plekken aan het water kunt maken. Hoe sneller ik een duik kan nemen in de Maas, hoe beter. 

Lees alle must-reads van deze week! Merel 

PS Alle interieurs - van Kopenhagen tot Rotterdam - zien er steeds meer hetzelfde uit: greige. De Belgische ontwerper Dries Otten biedt een welkom tegengeluid. Vakredacteur Charlotte Thomas sprak met hem over zijn gedurfde kleurcontrasten. 

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

De paden van gebezemd beton vormen een fijnmazig weefsel door de binnenhof, met het kunstwerk ‘Siamese Sphinx’ van kunstenaarsduo Les Deux Garçons als pronkstuk. Beeld Arjen Schmitz

Stemmen voor architectuur en stedenbouw

Hoe belangrijk is architectuur in de verkiezingsprogramma's? Op het eerste gezicht valt dit tegen. Marjolein van Eig doorzocht alle programma's voor Architectenweb op het woord 'architect' - en nee, ze doelde niet op ICT-projecten. Zij noemt wat ze tegenkwam een 'interessante oogst'. 'Vier van deze twaalf partijen benoemen ons vak en het belang ervan.'

In de zuidgevel grenzend aan de ringweg is een venster vrijgelaten waardoor het gebouw van Van Eyck zichtbaar is. Beeld Ossip van Duivenbode.

Must-reads: van architectenbranche naar architectengemeenschap

Nog maar net in dienst als vakredacteur bij de Architect, schreef Reinoud Schaatsbergen het best gelezen stuk van deze week. Hij viel met zijn neus in de boter, want ondanks de komkommertijd hadden architecten afgelopen maand genoeg te melden: op nationale tv, op de radio en op LinkedIn - hun favoriete social media kanaal om hun ongenoegen te spuien.

Connector Toscane in Booking.com. Beeld Maarten Willemstein

De werkende stad: van stinkende fabrieken tot een Amerikaanse happening

De werkende stad is het thema van het derde kwartaal bij de Architect. Gelukkig ligt de tijd achter ons dat wonen en werken zoveel mogelijk gescheiden werden. Tegelijkertijd is de druk op de woningmarkt zo hoog dat het werken - vooral de maakindustrie - de stad wordt uitgeduwd.

Still uit Ker Enaz. Beeld Yannick Warmerdam

Architectuuractivisme: in de krant, op LinkedIn, in een plantenkast en op een tekening

Er bruist en zindert iets aan het oppervlak: de oproepen tot architectuuractivisme nemen op dit moment met de dag toe. Zo missen de redactie van het 'Jaarboek Architectuur in Nederland', juryvoorzitter van het 'Beste Gebouw van het Jaar' Ed Nijpels en auteur Harm Tilman architecten in het politiek debat. Ninke Happel pleit vandaag in de Volkskrant voor een experimentele aanpak, waarbij architecten veel meer doen dan simpelweg huizen tekenen.