Ontwerp fietsparkeerplaatsen: dit zijn de aandachtspunten

Ontwerp fietsparkeerplaatsen: dit zijn de aandachtspunten

Waar moet je aan denken als je een duurzame fietsparkeerplaats ontwerpt? Met welke wet- en regelgeving moet je als architect rekening houden? En hoe kan kleur worden gebruikt om een parkeergarage visueel aantrekkelijk en veilig te maken? Tips voor het bouwen van de perfecte fietsparkeerplaats.

Parkeren is niet alleen een belangrijk onderwerp voor automobilisten: ook fietsers hebben behoefte aan mogelijkheden om hun fietsen, gemakkelijk en veilig te parkeren. Gemeenten worstelen vaak met fietsparkeergarages. Te weinig plaats in de openbare ruimte voor het stallen van fietsen speelt hierbij vaak een rol.

Fietsparkeerplaatsen bieden hiervoor de oplossing. De gemeente kan bij je als architect aankloppen om een ontwerp te maken voor een fietsparkeerplaats. Maar met welke wet- en regelgeving moet rekening worden gehouden? En hoe kan kleur worden gebruikt om een parkeergarage visueel aantrekkelijk en veilig te maken? De perfecte fietsparkeergarage is niet zomaar gebouwd.

De uitdagingen bij fietsparkeren

Er wordt steeds vaker gekozen voor duurzame vervoersmiddelen om van A naar B te komen. De fiets draagt, onder andere door de opkomst van de e-bike, steeds meer bij aan het verbeteren van de stedelijke bereikbaarheid en leefbaarheid. Fietsparkeren is hierdoor een belangrijk onderwerp geworden.

Een veelvoorkomend probleem in Nederland is het gebrek aan plaatsen om fietsen te stallen. Hierdoor worden fietsen vaak gestald op plekken waar dat niet zou moeten. Dit leidt ertoe dat op veel plaatsen een chaotisch beeld ontstaat en soms ook onveilige situaties. Daarnaast is de diversiteit aan typen fietsen en accessoires zoals kratjes en kinderzitjes toegenomen. Dit zorgt ook weer voor nieuwe ontwerp uitdagingen, waar u als architect rekening mee moet houden.

De oplossingen bij fietsparkeren

Een goed ingerichte fietsparkeergarage kan het verschil maken. Een veilige, ontspannen atmosfeer in een fietsgarage is verrassend goed haalbaar. Opvallend oranje, duurzaam wit of een bleekgroene kleur om de fietsparkeerplaats passend te maken bij de omgeving; voor elke vraag is er wel een oplossing te bedenken.

Bij het creëren van duurzame fietsparkeerplaatsen is het van belang dat deze jaren mee kunnen. Of het nou gaat om een begane grond, parkeerkelder of parkeerdak; Triflex biedt diverse duurzame oplossingen om fietsparkeren mogelijk te maken. De systemen zorgen dat zowel overdekte als open fietsparkeerplaatsen goed beschermd zijn tegen de belastingen die het moet verdragen. Voordelen van deze systemen zijn: waterdichtheid, UV-bestendig, slijt- en stootvast en bestendig tegen mechanische belasting.

Eigen identiteit door kleurgebruik

Ook kleurgebruik is belangrijk bij het ontwerpen van fietsparkeerplaatsen. Door de combinatie van verschillende kleuren en pictogrammen op vloeren en wanden krijgt een fietsparkeergarage een eigen identiteit. Kleurgebruik zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Bijvoorbeeld wanneer de vluchtroute een andere kleur heeft dan de reguliere route.

De fietsparkeerplaats op de campus in Delft.
De fietsparkeerplaats op de campus in Delft.

Kleurige geleidingssystemen sturen bezoekers op de juiste manier de fietsparkeergarage in, maar ook weer uit. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt botsingen. De vloeibare kunststoffen van Triflex zijn in elke gewenste kleur te mengen. Hiermee valt precies de uitstraling of beleving te creëren die u wenst.

Wet- en regelgeving fietsparkeerplaatsen

Bij het ontwerpen en inrichten van fietsparkeergarages is het belangrijk om rekening te houden met wet- en regelgeving. Een aantal belangrijke aspecten zijn:

  • Gebruikerseisen. Hieronder valt de toegankelijkheid en bereikbaarheid. De fietsparkeergarage moet makkelijk te vinden zijn en het moet inzichtelijk zijn voor de gebruiker.
  • Sociale veiligheid. De fietsenstalling moet ingepast zijn in een sociaal veilige omgeving, dus voldoende in het zicht en met veel mensen in de omgeving. Daarom moet de stalling overzichtelijk en licht van kleur zijn.
  • Brandpreventie. De fietsenstalling moet voldoen aan de eisen die de brandweer stelt op het gebied van brandbestrijding en brandwering.
  • Fietsrekken. De fietsenrekken moeten zijn voorzien van aanbindmogelijkheden. Denk hierbij ook aan tilhoogte, terugrolbeveiliging, afstand tussen de fietsen en schadepreventie aan de fiets.
  • Ontwerpeisen. De stalling moet vanuit stedenbouwkundig perspectief goed ingepast worden in de omgeving en het moet een goede aantrekkelijke vormgeving hebben.

Alles over wet- en regelgeving voor fietsparkeren vind je in het normstellend document

Groene fietsparkeerplaats TU Delft

Een mooi voorbeeld van fietsparkeren waarbij Triflex een rol heeft gespeeld, en waarbij rekening is gehouden met alle genoemde aandachtspunten, is de campus van de TU Delft. Hier ontstond de behoefte aan meer parkeercapaciteit voor fietsen. Uit deze behoefte is Coffee and Bikes gerealiseerd: een aantrekkelijke verblijfsplek met een koffiebar, werkplaats en een tweelaagse fietsenstalling.

00:00
00:00/00:00

Het resultaat is een opvallende bleekgroene vloer die goed aansluit bij het ontwerp van het gebouw en de groene omgeving van de campus. De waterdichte afdichting is UV-bestendig, waardoor de deklaag zijn kleur behoudt. Daarnaast bevat het een antislipafwerking, wat bijdraagt aan de veiligheid van de studenten.

Dit artikel is gesponsord door Triflex.