Het houten meubilair als stedelijk interieur

Met Peel Plaza en het B. Amsterdam plein is de hoofdstad twee publieke ruimtes rijker. Met Peel Plaza zorgt studio Polyester voor een punt van rust te midden van de binnenstedelijke hectiek. Het plein voor B. Amsterdam van Rademacher/De Vries speelt daarentegen in op de toekomstige ontwikkeling van het Schinkelkwartier. Bij beide pleinen is een opvallende rol weggelegd voor hout waarmee het interieur van de naastgelegen gebouwen wordt verlengd.
Peel Plaza aan het Weesperplein | Beeld Ossip van Duivenbode

Tekst Perry de Kruif

Sinds augustus golft langs het Weesperplein een oase van houten fruitschillen. Het plein ligt voor de voormalige Diamantbeurs, waar tegenwoordig het kantoorpand van Capital C is gevestigd. Met Peel Plaza poogde studio Polyester de beleving van Capital C, een ontmoetingscentrum voor de creatieve industrie, in de publieke ruimte zichtbaar te maken. Het resultaat is een plek die met haar visuele kwaliteiten even een andere werkelijkheid biedt. Een oase dus, en daarbij ook een die prikkelt tot creativiteit.

De houten pellen stralen als een vorm van Jugendstil een organische beweging uit

Peel Plaza dient namelijk ook als een openbaar kunstwerk die inspeelt op de dynamiek van het verkeer. Het Weesperplein is het verlengde van de Wibautstraat, een van de drukste straten van Amsterdam. Terwijl de bomen en lantaarnpalen voor het oog in een statische houding staan, stralen de houten pellen als een vorm van Jugendstil een organische beweging uit. Het brengt daarmee het brein tot denken. Gelukkig werkt Peel Plaza ook als een plek van rust in de Amsterdamse drukte. De pellen zijn uitermate geschikt om even op te liggen, maar kunnen juist ook dienen als speeltoestel. De houten materialen stralen tevens een natuurlijke rust uit.

Peel Plaza aan het Weesperplein | Beeld Ossip van Duivenbode
Peel Plaza aan het Weesperplein | Beeld Ossip van Duivenbode
Peel Plaza aan het Weesperplein | Beeld Ossip van Duivenbode

Terwijl Peel Plaza als een huis in het straatbeeld staat,  is de indeling van het plein voor B. Amsterdam door Rademacher/De Vries dynamisch van karakter. De reden hierachter is de transformatie die startup hub B. Amsterdam en het omliggende Schinkelkwartier de komende jaren tegemoet gaat. Hoewel de Picnic-busjes nu nog af en aan rijden, zal het bedrijvenpark zich het komende decennium ontwikkelen tot een bruisend woon-werk gebied. Het plein aan het voormalige IBM kantorencomplex dient daarom zowel het logistieke verkeer te regelen als voor publieke verbinding te zorgen. Het plein moet in de toekomst functioneren als entreegebied voor de nieuwe activiteiten. Denk hierbij aan het vestigen van startups, het organiseren van conferenties, maar ook simpelweg het houden van een lunch.

Omdat de precieze ontwikkelingen rondom het plein nog onzeker zijn is de inrichting flexibel en is de bestrating uitgewerkt met hergebruikte materialen. De verkeersstromen worden middels wegbelijningen geregeld en creëert tegelijkertijd plekken voor de gebruikers en het programma. Rademacher/ De Vries ontwierp een trappenpartij die het interieur van de startup hub met het plein verbindt. Ze kozen voor hout, vanwege de zachtere uitstraling van het materiaal ten opzichte van het glas en beton van het voormalige bedrijvenpark.

B. Amsterdam plein in het Schinkelkwartier | Beeld Riccardo Di Vecchi
B. Amsterdam plein in het Schinkelkwartier | Beeld Riccardo Di Vecchi
B. Amsterdam plein in het Schinkelkwartier | Beeld Riccardo Di Vecchi