Met een architectenoog naar spellen kijken

De tentoonstelling ‘Playing Architecture – het Spel om de Stad’ toont analoge én digitale spellen – van SimCity tot Lego en poppenhuizen. De rode draad: architectonische thematiek, met aandacht voor de maatschappelijke representatie.
Beeld: Dafne Wiegers

Architectuurcentrum Amsterdam maakt een tentoonstelling over architectuurspellen: Playing Architecture. Hoewel spellen natuurlijk vooral draaien om vermaak en uitdaging, laat Playing Architecture zien dat spellen vaak ook een reflectie op onze maatschappij vormen.

De curator is cultureel antropoloog Mélanie van der Hoorn. Haar nieuwe boek Serious Fun: Architecture & Games vormde de inspiratie voor Playing Architecture. De architect Dafne Wiegers werkte aan het tentoonstellingsontwerp. Wiegers onderzoekt in haar werk en als docent verbanden tussen de architectuur in digitale games en in de fysieke wereld.

Afwijkend van de norm

In Playing Architecture staan onder andere video games, bordspellen en poppenhuizen tentoongesteld. Van der Hoorn wil laten zien hoe deze spellen onze maatschappij representeren. Daarom toont ze werken die afwijken van de norm. Zo is er het digitale spel Nova Alea, een tegenhanger op het beroemde stadsbouwspel SimCity. In Nova Alea speel je als een vastgoedspeculant, waarbij het doel is om torens voor weinig geld te kopen en voor veel geld te verkopen. Net zoals SimCity is het spel top-down van karakter. Echter vindt er in Nova Alea ook een bottom-up tegenbeweging plaats. Uiteindelijk zijn er twee mogelijke winnaars: de kapitalisten of de normale burgers.

Uiteindelijk zijn er twee mogelijke winnaars: de kapitalisten of de normale burgers

Ook de poppenhuizen zijn anders dan normaal. Een van de getoonde poppenhuizen bijvoorbeeld schetst een gezin in een scheidingssituatie. Bij een ander poppenhuis is de akoestiek zodanig ontworpen dat mensen met en zonder een beperking met elkaar kunnen spelen.

Ten slotte gaat een deel van de tentoonstelling over coffeeshopcultuur en grachtengordels. Van den Hoorn wilde ook de vraag beantwoorden: hoe wordt Amsterdam in spellen gerepresenteerd?

Playing Architecture vindt plaats van 10 december 2022 tot 28 mei 2023 bij Arcam.