Film GES-2 wint de AFFR Audience Award

GES-2, de debuutfilm van de Russische filmmaker Nastia Korkia, is met een overtuigende meerderheid door het publiek gekozen tot beste film van AFFR 2022. De screening, mede georganiseerd door de Architect, werd ingeleid door onze correspondent Asya Zolnikova en gevolgd door een vraaggesprek tussen de filmmaker en hoofdredacteur Merel Pit.
Filmmaker Nastia Korkia in gesprek met Merel Pit op het AFFRFoto Sander van Wettum

Nastia Korkia volgde vijf jaar lang de transformatie van de oude elektriciteitscentrale GES-2 naar een museum. Dat dit gebouw in Moskou tegenover het Kremlin staat, maakt dat de redactie de politieke situatie in Rusland niet kon negeren. Om de film in perspectief te plaatsen gaf onze correspondent Asya Zolnikova een inleiding.

De film is een caleidoscopische collectie aan beelden en impressies die goed de gangbare Russische visie op kunst en bouwen weerspiegelen. Tijdens het transformatieproces raakt kunst verwikkeld met architectuur en de alledaagse beslommeringen op de bouw. Met soms hilarische en absurde momenten als gevolg. Zoals bouwvakkers die gevaarlijke capriolen uithalen 74 meter boven de grond en een bewaker die mensen van commentaar voorziet wanneer ze komen kijken naar een schilderij van Kandinsky.

Foto Sander van Wettum

De slotscene van de in 2021 afgeronde film blijkt, met een daverende uitvoering van het lied ‘sorrow overcomes happiness’, van een verbijsterende voorzienigheid – en laat de kijker achter tussen bewondering voor de Russische ziel en verbijstering over de rampzalige ontwikkelingen nadien. Tijdens de film keken we naar een werkelijkheid die er niet meer is. Alle ambities van de kunststichting ten spijt. Geen enkele tentoonstelling gaat meer door.

Zowel Zolnikova als Korkia spraken hun dankbaarheid uit dat AFFR en de Architect hen een platform boden, want veel festivals boycotten alles wat Russisch is. Ook kregen ze zo de kans om zich uit te spreken tegen de oorlog in hun vaderland.