Digimagazine podcastreeks 'Hemels wonen'

Wat betekent hoogbouw voor de stad en het straatleven. Hoe maak je goede woontorens? Deze vragen staan centraal in de podcastreeks 'Merel en Tracy praten door' over hoogbouw.

We trappen af met Diederik Dam die met zijn bureau Dam & partners het hoogste gebouw van Nederland heeft gerealiseerd, namelijk de Zalmhaventoren van 215 meter hoog. Hij gaat in gesprek met Irma van Oort (KCAP) die zich richt op duurzame fysieke én sociale leefomgevingen, juist bij hoogbouw.

In de tweede aflevering staat dé hoogbouwstad van Nederland centraal: Rotterdam. Te gast zijn Caro van de Venne, die met Barcode twee aangrenzende woontorens in Rotterdam realiseerde, en Emiel Arends, senior planoloog en stedenbouwkundige bij de gemeente Rotterdam. “De gemeenschappelijke voorzieningen ontbreken volledig in die eerste generatie woontorens, in de nieuwe gebouwen zitten die super goed ingebakken.”

Tracy en ik sluiten de reeks af met een gesprek met Stefan Al, die in China en de US veel ervaring opdeed met hoogbouw, en Daan Roggeveen, oprichter van MORE architects en werkzaam in Amsterdam en Shanghai. Beide schrijven en spreken ze vanuit hun eigen ervaringen over hoogbouw en stedenbouw.

In dit gratis toegankelijke digizine, vind je alle podcasts maar ook alle bijbehorende artikelen

Merel van Casteren (2000) is stagiair bij de Architect, en student bouwkunde aan de Technische Universiteit van Eindhoven. Ze is breed geïnteresseerd en ziet deze interesses samen komen in een passie voor architectuur.