Museum Singer Laren uitgeroepen tot beste gebouw van 2022

De winnaar van de 17e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is de uitbreiding van Museum Singer Laren, ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten in opdracht van Stichting Singer Laren. Niet eerder werd het BNA Beste Gebouw van het Jaar bekroond met de Vakjuryprijs én de Publieksprijs.
Beeld Karin Borghouts

De uitbreiding van het museum werd ontworpen door Bedaux de Brouwer Architecten in opdracht van stichting Singer Laren. “De kwaliteit van het vernieuwde Museum Singer Laren schuilt in de vanzelfsprekendheid waarmee het ontwerp is ingepast op zijn plek. Het project laat zien dat je soms de beste kwaliteit krijgt door een bestaande situatie te verbeteren in plaats van iets nieuws te maken”, aldus de jury.

Singer Laren was al een begrip, en is met deze ingetogen uitbreiding naar het hoogste architectonische niveau getild. Vakmanschap puur sang, in aanpak, uitvoering, details.’

Andere genomineerden waren onder meer de Nieuwe Rechtbank in Amsterdam door KAAN Architecten, winnaar in de categorie Identiteit en Icoonwaarde; Depotmuseum Boijmans van Beuningen in Rotterdam door MVRDV, winnaar categorie Stimulerende Omgevingen; Stories door Olaf Gipser Architects, winnaar categorie Particuliere woonbeleving en Little C, Rotterdam door Ontwerpcombinatie Culd-Inbo, de winnaar van de categorie Leefbaarheid en Sociale cohesie. Eervolle vermelding

Het Nationaal Holocaust Namenmonument in Amsterdam, een ontwerp van Daniel Libeskindkreeg als enige een eervolle vermelding van de jury. “Het grootse van de Holocaust overstijgt dit alles, en maakt dat de jury het project niet naast andere projecten kan en wil plaatsen.”

Lees ook: