Heren 5 wint tender Bospark in Alphen aan den Rijn

Aan het Bospark in Alphen aan den Rijn ontwerpt heren 5, in samenwerking met Delva Landscape Architects, een levendig en levensloopbestendig woongebouw met 120 appartementen voor senioren.
Beeld Vivid Vision

In het woongebouw leef je sterk in verbinding met het boomrijke Bospark. De locatie, entrees, leefstraten, binnentuin, hobby-voorzieningen en het vele groen verweven in het ontwerp, stimuleren beweging en contact met de buren en de omgeving.

Herkenbaarheid en saamhorigheid zijn van groot belang in het ontwerp van de plattegronden. Omdat het niet mogelijk is bewoners van 120 appartementen te kennen, is het gebouw opgedeeld in zes kleinere buurtjes van 15 tot 25 woningen.

In het eigen buurtje zijn de leefstraten kort, je komt langs maximaal vier andere woningen op weg naar huis, maar als je wilt kan je het hele gebouw rond.

Elk appartement heeft uitzicht op de groene binnentuin of het Bospark en is met 48-65 m2 zo ontworpen dat met een toenemende zorgbehoefte het appartement daarop aangepast kan worden. Verhuizen is dan (meestal) niet nodig en zo ontstaat een mix van bewoners qua leeftijd en zelfredzaamheid.

De andere ‘buurtjes’ ontmoet je in de collectieve ruimtes op de begane grond. Hier is ruimte voor sport, klussen en koken. Bovenin het gebouw is een leesclub in een bibliotheek gelegen aan een dakterras met uitzicht.

Voor de veiligheid worden fietsen en parkeren van elkaar gescheiden. Vanuit de half verdiepte parkeergarage loopt een groene route naar de entrees.

De collectieve binnentuin is in drie sferen opgedeeld en staat vol met inheemse planten om vogels en insecten aan te trekken en zo de biodiversiteit te stimuleren.

In de tuin wordt hemelwater opgevangen en gebufferd en hittestress voorkomen. Om de milieu-footprint zo laag mogelijk te houden zijn er zonnepanelen, herbruikbare bouwmaterialen, energiezuinige ventilatie en een duurzame warmtevoorziening.

Plan Bospark wordt ontwikkeld door Bébouw Midreth in samenwerking met Bouwinvest, Fundis & Ruimtemaken. Het ontwerp is een samenwerking tussen heren 5 architecten & Delva Landscape Architects. W/E adviseurs adviseert op het gebied van duurzaamheid.