Barbara Dirks: “De haven vormt een gesloten cirkel met de stad”

De haven is dé plek voor circulariteit, is de boodschap van architect Barbara Dirks, WRK architecten. Ze is te gast in een nieuwe aflevering van ‘Merel en Tracy praten door’. Met twee projecten in de werkende haven van Amsterdam laat ze zien hoe circulariteit, zichtbaarheid van materialen, en een warm interieur samenkomen. “Als je vanaf het water thuiskomt, wordt je ontvangen door het interieur”.
Barbara Dirks. Beeld David Meulenbeld

Tekst: Janek Bosman | Beelden David Meulenbeld

Barbara Dirks is architect en associate bij WRK architecten, waarmee ze meerdere projecten ontwerpen in de werkende haven van Amsterdam “waar het altijd waait”. In de podcast worden twee projecten besproken: de Innovatiehub Prodock 2.0 (in aanbouw) en het Nautisch Coördinatie Centrum, wat benoemd is tot het Kantoorgebouw van het Jaar 2021 door Architectenweb.

Beide staan in de écht werkende haven, die volgens Dirks nog onderschat wordt. “De haven is enorm relevant voor de stad. Niet alleen voor werkgelegenheid, maar ook voor de productie van hernieuwbare energieën en de logistieke afwikkeling van de stad.”

‘De haven is enorm relevant voor de stad. Niet alleen voor werkgelegenheid, maar ook voor de productie van hernieuwbare energieën en de logistieke afwikkeling van de stad’

“Afvalstromen worden bijvoorbeeld voor een groot deel in de haven gerecycled naar onder andere bouwmaterialen, die weer gebruikt kunnen worden voor woningen in de stad. Zo vormt de haven een closed-loop met de circulaire stad.”

Voor WRK architecten is zichtbaarheid van circulariteit essentieel. “Het is belangrijk om te laten zien wat het is. Vanuit de circulaire ambitie is de keuze om materiaal weg te laten logisch. Je hoeft het niet te verven, behangen, of afplakken. Als een houten hoofddraagconstructie zichtbaar is en tegelijk het interieur een aangename plek is, is dat een win-win situatie. Daarmee verleid je mensen om de ruimte in de toekomst wellicht anders te gebruiken.”

Barbara Dirks. Beeld David Meulenbeld
Beeld David Meulenbeld

De gebruiker staat centraal

In Delft studeerde Dirks Industrieel Ontwerpen én Architectuur. Haar beide expertises zorgen daarmee voor een objectmatige en gebruikscentrale benadering naar ontwerpen. Dit is bijvoorbeeld te zien bij het Nautisch Coördinatie Centrum, dat is vanuit de gebruiker: de havenwerker die een warme thuisplek wil na een lange dag.

“Iemand die de hele dag in weer en wind op boot heeft gezeten moeten door het gebouw uitgenodigd worden om bijvoorbeeld éérst een kopje koffie te drinken, en dán pas de natte kleren omwisselen. Daarom hebben we het interieur gepositioneerd naar waar de mensen vandaan komen: het water. Als je thuiskomt, word je ontvangen door het interieur.”

Luister hier het hele gesprek met Barbara Dirks

Merel en Tracy praten door

Dit is de derde aflevering de derde serie van de podcast ‘de Architect: Merel en Tracy praten door’. Naar aanloop voor het maartnummer van de Architect duiken ze in het thema: Van haven tot stad. “De stad rukt op, de haven schuift op. Waar is nog plek om te wonen? Nou, in de haven!”.

Maar hoe gaan ontwerpers, ontwikkelaars en onderzoekers om met getransformeerde havengebieden? In vier podcasts zoeken Merel en Tracy het voor je uit.

De volgende aflevering verschijnt op 7 maart. In deze laatste bonusaflevering nemen Merel en Tracy een kijkje bij de zuiderburen. In Antwerpen wordt via ‘slow urbanism’ het voormalige haventerrein van Cadix naar woongebied getransformeerd. Te gast zijn architect en zaakvoerder van BULK architecten, Koen van Bockstal, en vastgoedregisseur van het gebied, Rozemie Claeys.