Dit zijn de drie nominaties voor de ARC21 Architectuur Award!
Nominaties ARC21 Architectuur Award

Dit zijn de drie nominaties voor de ARC21 Architectuur Award!

Agenderend, voorbeeldstellend en verrijkend. Dat zijn de drie nominaties voor de ARC21 Architectuur Award zeker. De jury, onder leiding van Michiel Riedijk, selecteerde drie mooie projecten die kans maken op de felbegeerde prijs: Depot Boijmans Van Beuningen, Spaarndammerhart en de Rechtbank Amsterdam.

In totaal stonden er 32 projecten op de longlist van de ARC21 Architectuur Award. Die zijn door de redactie van de Architect geselecteerd uit het enorme aantal van bijna 100 inzendingen. Vervolgens was het aan de jury om van deze longlist drie projecten te nomineren.

Geen eenvoudige klus, maar uiteindelijk is het gelukt. De jury heeft drie projecten geselecteerd die agenderend, voorbeeldstellend en verrijkend zijn: Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV, Spaarndammerhart in Amsterdam door Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect, en de Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten. De jury was bij deze projecten onder de indruk van de uitwerking op maatschappelijk, stedenbouwkundig en technische niveau.

"Depot Boijmans Van Beuningen geeft bezoekers de mogelijkheid om de museumartefacten in hun natuurlijke opslag te ervaren. Samen met het daklandschap en de gekromde gevel die de skyline van Rotterdam weerspiegelt ontstaat een echte attractie, een nieuwe publieke bestemming in de stad."

"Het Spaarndammerhart is een mooi woonproject waarbij de collectieve, natuurinclusieve binnengebieden aansluiten bij de traditie van het Hollandse hofje, passend in de omgeving en de stijl van de Spaarndammerbuurt. Een echte aanwinst voor de stad."

"De Rechtbank Amsterdam is een imposant en onwaarschijnlijk gebouw dat veiligheid biedt en recht doet aan de symbolische betekenis van de rechtstaat. Vooral de slimme plattegrond scoort hoge ogen en weet de verschillende functies op ingenieuze wijze met elkaar te verweven."

Ben je benieuwd naar de nominaties? In onderstaande video neemt voorzitter Michiel Riedijk je mee langs de drie projecten.

En ben je benieuwd wie er straks met de ARC21 Architectuur Award vandoor gaat? Die maken we bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC21 Awards op 18 november in het Keilepand in Rotterdam.

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.

de Achterdeur van de rechtbank in Amsterdam. Beeld Christian van der Kooy

De achterdeur van Rechtbank Amsterdam door KAAN: nervositeit bij de artiesteningang

'Volgens mij heb ik al een stille gezien', zegt Christian als hij komt aanlopen. We hebben afgesproken op het pleintje vóór de Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten. We betwijfelen meteen of het wel een goed idee was hier te fotograferen, en dan ook nog de achterdeur. Het gebouw oogt vanaf hier nogal ongenaakbaar. Alleen al het vele marmer en zwarte staal geeft het een deftige, afstandelijke uitstraling.

Beeld Jon Wallis

Pixel, Abu Dhabi - MVRDV

Het innovatieve, multifunctionele complex Pixel bestaat uit zeven gebouwen met daarin 525 appartementen. Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich winkels, kantoren en andere voorzieningen. Het ontwerp van MVRDV voor ontwikkelaar IMKAN is sterk gericht op sociale interactie en buitenleven.

Green Gatwick. Beeld Shutterstock

Rijksvastgoedbedrijf zoekt architect voor transformatie en uitbreiding kantoorpand Amsterdam-Sloterdijk

Het Rijksvastgoedbedrijf wil het bestaande kantoorpand aan de Gatwickstraat 1 in Amsterdam-Sloterdijk uitbreiden en transformeren tot rijkskantoor. Hiervoor zoekt het RVB een architect.

De Stoomkracht, een blok met dertig sociale huurwoningen voor senioren op Oostenburg in Amsterdam ontworpen door HOH Architecten. Beel Anna Odulinska

HOH Architecten ontwerpt dertig sociale huurwoningen voor ouderen met gitzwarte gevel

'Sociale huurwoningen worden met stigma's omgeven. Groen wordt door de bewoners niet onderhouden en galerijen staan binnen een paar maanden vol met troep, zo is de hardnekkige gedachte bij opdrachtgevers', zegt Freyke Hartemink, architect en partner bij HOH Architecten. Om dat te doorbreken moet volgens haar de opdrachtgever worden overtuigd dat het ook anders kan door draagvlak binnen het hele team te creëren. Van de hoveniers tot de aannemer en de installateurs. 'Als iedereen, met inbreng van eigen expertise, achter het plan staat, dan kan je een opdrachtgever meekrijgen'.