Dit zijn de drie nominaties voor de ARC21 Architectuur Award!
Nominaties ARC21 Architectuur Award

Dit zijn de drie nominaties voor de ARC21 Architectuur Award!

Agenderend, voorbeeldstellend en verrijkend. Dat zijn de drie nominaties voor de ARC21 Architectuur Award zeker. De jury, onder leiding van Michiel Riedijk, selecteerde drie mooie projecten die kans maken op de felbegeerde prijs: Depot Boijmans Van Beuningen, Spaarndammerhart en de Rechtbank Amsterdam.

In totaal stonden er 32 projecten op de longlist van de ARC21 Architectuur Award. Die zijn door de redactie van de Architect geselecteerd uit het enorme aantal van bijna 100 inzendingen. Vervolgens was het aan de jury om van deze longlist drie projecten te nomineren.

Geen eenvoudige klus, maar uiteindelijk is het gelukt. De jury heeft drie projecten geselecteerd die agenderend, voorbeeldstellend en verrijkend zijn: Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV, Spaarndammerhart in Amsterdam door Korth Tielens Architecten en Marcel Lok_Architect, en de Rechtbank Amsterdam door KAAN Architecten. De jury was bij deze projecten onder de indruk van de uitwerking op maatschappelijk, stedenbouwkundig en technische niveau.

"Depot Boijmans Van Beuningen geeft bezoekers de mogelijkheid om de museumartefacten in hun natuurlijke opslag te ervaren. Samen met het daklandschap en de gekromde gevel die de skyline van Rotterdam weerspiegelt ontstaat een echte attractie, een nieuwe publieke bestemming in de stad."

"Het Spaarndammerhart is een mooi woonproject waarbij de collectieve, natuurinclusieve binnengebieden aansluiten bij de traditie van het Hollandse hofje, passend in de omgeving en de stijl van de Spaarndammerbuurt. Een echte aanwinst voor de stad."

"De Rechtbank Amsterdam is een imposant en onwaarschijnlijk gebouw dat veiligheid biedt en recht doet aan de symbolische betekenis van de rechtstaat. Vooral de slimme plattegrond scoort hoge ogen en weet de verschillende functies op ingenieuze wijze met elkaar te verweven."

Ben je benieuwd naar de nominaties? In onderstaande video neemt voorzitter Michiel Riedijk je mee langs de drie projecten.

En ben je benieuwd wie er straks met de ARC21 Architectuur Award vandoor gaat? Die maken we bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC21 Awards op 18 november in het Keilepand in Rotterdam.

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.