RIBA Stirling Prize 2021 naar Kingston University Townhouse van Grafton Architects

Grafton Architects is met het Kingston University Town House de winnaar van de RIBA Stirling Prize 2021, de meest prestigieuze architectuurprijs van het Verenigd Koninkrijk.
Grafton wint RIBA Stirling Prize 2021. Kingston University Londen - Town House. Beeld Dennis Gilbert

Het zes verdieping tellende multifunctionele universiteitsgebouw in het zuidwesten van Londen is uitgeroepen tot het beste nieuwe gebouw van het land. Juryvoorzitter Norman Foster beschrijft het gebouw als ‘een theater voor het leven’ en ‘een magazijn van ideeën’.

Grafton Architects heeft een open ruimte ontworpen, zoals de naam al doet vermoeden: Town – verwijzend naar de publieke dimensie van het gebouw en House – dat een gevoel van thuis en verbondenheid geeft. Veel van de studenten in Kingston zijn de eerste in hun familie die naar de universiteit gaan en dit gebouw stuurt een belangrijke boodschap naar hen, hun opvoeders en de lokale gemeenschap, dat dit een plek is waar iedereen welkom is en gewaardeerd wordt.

Het project ligt terug van de straat en breidt het openbare domein uit, waardoor de grens met het trottoir genereus wordt vervaagd en iedereen wordt uitgenodigd – zowel studenten, inwoners als bezoekers. Er zijn geen barrières. Een 200 meter lange, zes verdiepingen tellende, diepe zuilengalerij biedt schaduw en beschutting, met terrassen en tuinen erboven die planken van verbonden openbare ruimte creëren.

Kingston University London, Town House door Grafton Architects. Beeld Dennis Gilbert

De gevels zijn doorlatend: open en transparant op de lagere niveaus – onthullende uitzichten voor de voorbijganger van de boeiende activiteiten die binnen plaatsvinden – en worden meer schaduw op de bovenste niveaus. Even open en ruim van binnen, worden gebruikers en bezoekers begroet door het openbare forum, dat leidt naar een amfitheater. Vanaf de begane grond worden ogen door het gebouw getrokken – via vides en trappen – naar complementaire sociale en studieruimtes. Een akoestisch ontwerp zorgt ervoor dat het bruisende openbare forum, de stille bibliotheek, het archief, de dansstudio en het theater naast elkaar kunnen bestaan en de ervaring van de gebruikers kunnen verrijken.

Eerder won het bureau, opgericht door Yvonne Farrell en Shelley McNamara, de RIBA Gold Medal in 2020 en in hetzelfde jaar de Pritzker Prize voor hun complete oeuvre.

De andere genomineerden voor de prijs waren: 15 Clerkenwell Close door Groupwork, de Moskee van Cambridge door Marks Barfield Architects, Key Worker Housing in Eddington door Stanton Williams, Tintagel Castle Footbridge door Ney & Partners en William Matthews Ass. en Windermere, Jetty Museum door Carmody Groarke.

Lees ook: