Sjarel Ex: ‘‘Het Depot vormt het onderste stuk van de museumijsberg’’

Als iemand het Sjarel Ex vraagt, zal hij niet meteen adviseren het depot van een museum open te stellen voor publieke toegang. Toch gaat hij dat bij het Boijmans wel doen. Maar niet zonder plan. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen het opengooien van de deuren.
Delen:
Sjarel Ex. Beeld David Meulenbeld

Tekst Elisa Heath | Beeld David Meulenbeld

In de eerste aflevering van onze nieuwe podcast gaan Merel Pit en Tracy Metz in gesprek met Sjarel Ex over het Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Het Depot is het eerste publieke toegankelijke depotgebouw ter wereld. En het gebouw dat MVRDV ontwierp zal straks meteen al het kunstpubliek van Museum Boijmans opvangen. De komende jaren zal het hoofdgebouw namelijk dichtblijven door een grote renovatie.

Bezoekers kunnen straks op twee manieren door het Depot lopen. Ze kunnen door gidsen worden rondgeleid in de opslagplaats of zelf een route doorlopen langs de werkplaatsen.

Sjarel Ex in gesprek met Merel Pit en Tracy Metz over het Depot Boijmans van Beuningen. Beeld David Meulenbeld

In beide gevallen maakt de bezoeker kennis met de achterkant van het museum. ‘‘De helft van wat wij doen in het museum is nooit zichtbaar geweest,’’ legt Ex uit. Het Depot vormt hiermee het “onderste stuk van de museumijsberg” dat eindelijk ook tentoongesteld wordt.

Normaal vervult een depot de functie van erfgoed en verzorging. Het heeft een zeer kwetsbaar programma dat helemaal niet bedoeld is voor bezoekers. Daarom diende MVRDV vanaf het begin rekening te houden met de publieke functie van het gebouw.

In deze podcast legt Sjarel Ex uit hoe de ingrepen van John Körmeling en Marieke van Diemen het publieke aspect van het Depot versterken. Ook vertelt hij waarom de spiegelende gevel helemaal niet zo afschrikwekkend is als eerst werd aangenomen.

Luister hier naar het hele gesprek dat is opgenomen in het Cosentino City Amsterdam experience center’:

De Architect: Merel & Tracy praten door

In de aanloop van de kwartaaluitgave luister je samen met hoofdredacteur Merel Pit en journalist Tracy Metz mee naar de verhalen van verschillende architecten, opdrachtgevers, onderzoekers en denkers.

Dit kwartaal staat het thema Gebouwde Gastvrijheid centraal. Deze worden in vier afleveringen elk op een ander schaalniveau behandeld: stedenbouw, architectuur, interieur en een bonus aflevering over de entree van een gebouw.

Interieur van het depot

Gebouwde gastvrijheid

In deze aflevering gaan Merel Pit en Tracy Metz in gesprek met Sjarel Ex over de totstandkoming van het Depot. In dezelfde aflevering spreken ze ook met Francine Houben over haar ontwerp voor de Stavros Niarchos Foundation Library.

Op 1 september komt de tweede aflevering van ‘de Architect: Merel & Tracy praten door’ online, waarin gastvrijheid vanuit de lens van de stedenbouw wordt besproken. Te gast zijn daarvoor Tess Broekmans van Urhahn over de binnenstadsvisie van Assen en Floor van Ditzhuyzen over de gastvrijheid in Rotterdam.

Zet ook 8 en 15 september vast in de agenda, voor de andere twee afleveringen over de Gebouwde Gastvrijheid!

Lees ook: