ARC21: Packing Up PFAS, Amsterdam - Claybens

De toxische chemicaliën groep PFAS is wijdverspreid in Nederland en daarbuiten. PFAS vergaat niet en bouwt zich op in natuurlijke systemen en de bodem. PFAS is schadelijk voor mens en dier maar een goede reinigingsmethode ontbreekt. In 2019 legde PFAS de hele Nederlandse bouwsector plat. Om de bouwcrisis te doorbreken zijn de normwaarde verhoogt. Dit is geen duurzame en/of structurele oplossing.

Toelichting Claybens

Hoe kunnen we PFAS vervuilde kleigrond reinigen en een duurzame toepassing geven zonder afval? PFAS breekt af onder grote hitte maar met reguliere technieken blijft er onbruikbare ‘dode grond’ over die nog steeds enige mate van PFAs bevat. Dit project Packing Up PFAS heeft een methode ontwikkeld om PFAS vervuilde kleigrond te transformeren in schone en bruikbare bakstenen.

Packing Up PFAS - Bricks - Claybens_ARC21 Innovatie

Packing Up PFAs is een innovatieve methode om PFAS uit ons milieu te verwijderen met een bruikbare bouwsteen als resultaat. Deze steen kan worden toepast in lokale bouwprojecten. Dit biedt de mogelijkheid om gebieden te reinigen en te bebouwen met een steen afkomstig van eigen grond. De Packing Up PFAS stenen zijn dan ook bestempeld met de coördinaten en PFAS gehalte van de grond van herkomst.

PFAS bevindt zich voornamelijk in de eerste meter van de grond en op circa 2000 hotspots. Packing Up PFAS bestaat uit 120 samples en eerste bakstenen gemaakt van 3 locaties. Deze worden doorontwikkeld tot een optimum waarbij de resulterende stenen niet zullen afwijken van ‘normale’ bakstenen wat betreft draagkracht, vorstbestendigheid etc. De Packing UP PFAS stenen zullen dus jaren mee gaan.

Packing Up PFAS - Samples - Claybens_ARC21 Innovatie
Samples
Packing Up PFAS is..
-Genomineerd voor de No Waste Challenge van What Design Can Do
-In verschillende media verschenen o.a. Dutch Designers yearbook, VPRO MONDO, AD en Bouwwereld en als pitch in Pakhuis de Zwijger.
-Patent pending: het omzetten van PFAS vervuilde kleigrond en bagger in schoon keramisch materiaal zoals een baksteen.
-Andere toepassingen mogelijk zoals o.a. dakpannen en tegels.

Arc.pdf

Download

Lees meer over

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.