Beeld Jordi Huisman

ARC21: Prins Constantijn Leeuwarden - Studio Nauta en De Zwarte Hond

Het bestaande gebouw van de Prins Constantijnschool in Leeuwarden was verouderd en toe aan vernieuwing. Vanuit de gemeente bestond echter de wens om het fraaie oude gebouw uit 1929 niet te slopen. Besloten werd om de bestaande school te verbouwen en uit te breiden met nieuwbouw.

Tekst Studio Nauta

In het ontwerp van Studio Nauta en De Zwarte Hond zijn oud en nieuw duidelijk herkenbaar, maar ze zijn ook familie van elkaar; de typerende Amsterdamse School-details worden in het nieuwe deel voortgezet in een hedendaagse vorm. Zo is het oude, monumentale pand bewaard gebleven voor de wijk, maar ook voorzien van een nieuwe gelaagdheid.

Prins Constantijn in Leeuwarden - beeld: Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Het nieuwe gebouw is georganiseerd rondom een aantal leerclusters met ruimten voor samenwerken, spel, concentratie en rust. Het interieur heeft een natuurlijke uitstraling door het gebruik van hout en metselwerk. De oude, gemetselde zuidgevel komt midden in het nieuwe gebouw te staan en vormt het hart van de nieuwe school. Hier komen alle leeftijden onder een groot daklicht en rond een centrale keuken samen.

De constructie is een hybride van hout en beton en er wordt warmte teruggewonnen uit luchtwarmte met een WtW-systeem. We hebben het RetroFit First-principe gevolgd en er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hout. Daarbij valt de valt onder Frisse Scholen klasse B, is er maximale daglichttoetreding en is de maximale hoeveelheid aan PV-panelen gebruikt.

Het karakteristieke oude gebouw blijft – in verrijkte vorm – behouden voor de wijk. We hebben ons in ieder geval één ding beseft: We hebben betere scholen nodig.

Meer scholen:

Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman
Beeld Jordi Huisman

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    PCBO Leeuwarden

  • Ontwerpbureau

    Studio Nauta en De Zwarte Hond

  • Projectarchitect(en)

    Jan Nauta, Bart van Kampen

  • Medewerkers

    Benjamin Filbey, Marco Overwijk

  • Samenwerkende architect

    Studio Nauta en De Zwarte Hond

  • Oplevering

    1 september, 2020

  • Programma

    Basisschool + kinderdagverblijf (Integraal Kind Centrum)

  • Plaats

    Leeuwarden

  • Adviseur constructie

    Jansen Wesselink

  • Adviseur installaties

    Syperda Hardy

  • Adviseur akoestiek

    Syperda Hardy

  • Adviseur bouwfysica

    Syperda Hardy

  • Adviseur brandveiligheid

    Syperda Hardy

  • Aannemer

    Bouwgroep Dijkstra Draisma

  • Stedenbouwkundige

    Gemeente Leeuwarden

  • Bouwmanagement

    Lindhorst

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    1680

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    1600

  • Bruto inhoud (m3)

    9000

  • Netto inhoud (m3)

    8000

  • Voorlopig ontwerp

    4 februari, 2019

  • Definitief ontwerp

    8 juli, 2019

  • Aanvang bouw

    10 oktober, 2019

  • Bouwsom inclusief installaties (€)

    2500000