ARC21: CrowdBuilding, Amsterdam - Space&Matter

In Nederland is de woningbouw Top-Down georganiseerd. In ons land bepalen commerciële marktpartijen hoe mensen wonen. Helaas is veel woningbouw daardoor geoptimaliseerd voor financiële winst en niet voor woonkwaliteit of duurzaamheid. Bij Bottom-Up woningbouw staan eigenheid, kwaliteit, duurzaamheid en gemeenschapszin juist bovenaan de agenda. Alleen is dit slechts voor pioniers weggelegd. CrowdBuilding wil hier verandering in brengen en maakt collectieve zelfbouw toegankelijk voor iedereen.

Toelichting Space&Matter

CrowdBuilding is een online platform dat collectieve zelfbouw toegankelijk maakt voor iedereen. Woningzoekers groeperen zich rondom collectieve woonvormen. Zij kunnen bouwkavels vinden, een initiatief starten, of zich aansluiten bij een bestaande bouwgroep. Een netwerk aan architecten en procesbegeleiders helpt de groepen bij het ontwerp en ontwikkeltraject. Bouwgroepen kunnen dit traject financieren uit een plankostenfonds. Zij betalen dit weer terug na het verkrijgen van een hypotheek.

Selfbuild Street. Beeld Sonja Dubois

Er is veel mis in de woningmarkt. Er is geen plek voor starters, geen doorstroming door scheefwonen, woningen zijn te klein en vaak onnodig duur. Ook hebben mensen andere woonbehoeftes gekregen en is de standaard eengezinswoning geen passend antwoord meer. CrowdBuilding stelt mensen in staat om als collectief vorm en invulling te geven aan hun woonomgeving. Met collectieve woonvormen worden onze steden minder anoniem, onze dorpen levendig en onze woningbouw duurzaam, eerlijk en sociaal.

Tiny House. Crowdbuilding Space&Matter Beeld Sonja Dubois
Tiny House. Beeld Sonja Dubois

Het CrowdBuilding platform wil een transitie in de woningmarkt op gang brengen van aanbodgedreven naar vraaggestuurd. Het platform leidt niet alleen tot nieuwe woonvormen maar ook tot nieuwe vormen van eigenaarschap zoals woon-coöperaties en community land trusts. Door deze innovatieve eigendomsvormen meer algemeen te maken in Nederland kunnen woningen steeds meer buiten het speculatieve speelveld gehouden worden. Dit zorgt voor een betaalbare woningvoorraad voor de lange termijn.

Lees ook:

CrowdBuilding-Arc-21-1.pdf

Download

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.