'Amsterdam is gebouwd op palen, als de stad eens ommeviel wie zou dat dan betalen?'

'Amsterdam is gebouwd op palen, als de stad eens ommeviel wie zou dat dan betalen?'

Het oude kinderversje van Johannes van Vloten vormde mogelijk de inspiratie voor kunstenaar Piet van Wijk bij zijn ontwerp voor het 20 meter hoge 'Palenhuis' in Amsterdam.

Van Wijk won hiermee de prijsvraag van de gemeente Amsterdam. Met deze ‘ode aan de heipaal’ visualiseert Piet van Wijk hoe Amsterdam is gebouwd op miljoenen palen. Zonder deze fundering zou de stad wegzakken in het drassige veen.

'Het is fantastisch dat door dit kunstwerk zichtbaar wordt hoe Amsterdamse huizen er eigenlijk uitzien'

Piet van Wijk

Het kunstwerk komt te staan in de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland, dichtbij de entree van de Piet Heintunnel. Een opvallend object dat ook als een ontmoetingsplek voor de bewoners van deze nieuwe duurzame wijk in Amsterdam zal fungeren.

Piet van Wijk: "Mijn Palenhuis, is een ode aan de oer-Hollandse heipaal. Tot mijn vreugde stemden de meeste Amsterdammers op mijn ontwerp en het huis gaat er komen, 20 meter hoog. Mede dankzij de enthousiaste steun van Vroom Funderingstechnieken, Vroom Betonbouw en Schokindustrie. Het is fantastisch dat door dit kunstwerk zichtbaar wordt hoe Amsterdamse huizen er eigenlijk uitzien. Ik ben dolgelukkig met deze samenwerking."

De complete tekst van het kinderliedje vind je op de website van Verhaal Amsterdam.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.