Virtuele uitreiking Grote Maaskantprijs 2020 met mini-documentaire Michelle Provoost

Op vrijdag 26 maart as. wordt de Grote Maaskantprijs 2020 uitgereikt aan architectuurhistoricus Michelle Provoost. Na de uitreikingsceremonie zal een mini-documentaire vertoond worden over het werk van Provoost, gemaakt door documentairemakers Gabriëlle Provaas en Rob Schröder. Het programma begint om 17:30 uur en is voor iedereen te volgen via een live-stream vanuit de Independent School for the City in Rotterdam. Door de coronapandemie kon de uitreiking vorig jaar niet doorgaan.
Michelle Provoost. Beeld Maarten Laupman

De documentaire (duur ongeveer 20 minuten) volgt Michelle Provoost in verschillende settings. Vanuit de collegezaal van de Independent School for the City aan de Delftsestraat in Rotterdam vertelt ze over haar voorliefde voor Hugh Maaskant, en hoe het gebouw waarin de school huist – ook een Maaskant – kan worden behouden. Ook neemt Provoost de kijker mee naar satellietstad Hoogvliet waar ze samen met Crimson het herstructureringsproject Wimby! realiseerde, een unicum dat bol staat van experiment op het gebied van architectuur, stedenbouw, cultuur en onderwijs. De minidocumentaire werd op verzoek van de Stichting Rotterdam Maaskant gemaakt door Gabriëlle Provaas en Rob Schröder die bekend staan om hun doortastende documentaires als Ouwehoeren (2012), Plastic Harem (2014) en Hollandse Meesters in de 21e eeuw – Jonas Staal (2016).

Still docu Michelle Provoost
Still uit de docu met Michelle Provoost

20e Winnaar

Michelle Provoost is de 20e winnaar van de Grote Rotterdam-Maaskantprijs. De jury kent de prijs toe voor haar diepgaande onderzoek naar de stad en de maatschappelijke vraagstukken die in de gebouwde omgeving verankerd zijn. Provoost staat bekend als een zorgvuldig denker. Haar werkwijze is bij uitstek geschikt voor een periode van transitie, waarin maatschappelijke vraagstukken hun weerslag hebben op de oude zekerheden van het bouwen. Provoost weet de gebouwde omgeving te ontrafelen vanuit concrete feiten en plekken, waarbij vele perspectieven worden aangeboord vanuit onderzoek, observaties en ervaringen van zowel onderzoeker als gebruiker. Specifieke problemen krijgen daarmee een grotere context, zoals de ruimtelijke kwaliteiten van de naoorlogse stad, de werking van de publieke ruimte, of de inrichting van bottom-up strategieën.

De Grote Maaskantprijs is een tweejaarlijkse prijs voor één of meer personen die het debat over architectuur, landschapsinrichting en stedenbouw in belangrijke mate stimuleren met publicaties, onderwijs of opdrachtgeverschap en bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van € 25.000,-.

Programma live stream:

Datum: vrijdag 26 maart 2021

Aanvang: 17:30 uur
Live stream bijwonen? Aanmelden kan via het Google Form > http://bit.ly/Maaskantprijs

www.rotterdammaaskant.nl

Lees ook: