Definitieve verhuizing Tweede Kamer voor renovatie Binnenhof

De Tweede Kamer verhuist definitief naar een ander onderkomen voor de renovatie van het complex aan het Binnenhof. De Kamerleden en andere gebruikers van het Tweede Kamergebouw verplaatsen hun werkplekken komende zomer naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag.
Renovatie van het Binnenhof. Beeld Rijksvastgoedbedrijf

Ruim vijf jaar gaat de renovatie duren, mits alles volgens planning verloopt. De verbouwing van het Binnenhof was afgelopen jaren onderwerp van felle discussie. Het gebouw aan de Bezuidenhoutseweg is grootscheeps verbouwd om als tijdelijk parlementsgebouw te kunnen dienen. Die operatie kostte 160 miljoen euro.

Meerdere onderzoeken naar kosten verbouwing

Het bestuur van de Tweede Kamer, onder leiding van voorzitter Khadija Arib, en het Rijksvastgoedbedrijf, dat de verbouwing uitvoert namens staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken), stonden sinds de zomer tegenover elkaar.

BBC Bouwmanagement verrichtte, in opdracht van de Tweede Kamer, vorige maand een onderzoek. De conclusie van het onderzoek toont echter tegenstrijdigheden met het rapport van een eerder onderzoek, wat ook in opdracht van de Kamer werd uitgevoerd.

Volgens het meest recente onderzoek is stap voor stap verbouwen 90 miljoen goedkoper ten opzichte van een drastische renovatie. Deze berekening komt niet overeen met de uitkomst van het eerdere onderzoek dat de verbouwing op die manier 36 procent duurder uitpakt en naar alle waarschijnlijkheid twaalf jaar duurt.

Niet met alle aspecten is rekening gehouden in het onderzoek van BBC Bouwmanagement volgens Knops, zoals de kosten die al gemaakt zijn.

Bron: ANP

De Architect volgt het nieuws over de renovatie van het Binnenhof en de discussies die hieruit voortvloeien op de voet.

Lees meer: