No Waste Challenge van start

What Design Can Do (WDCD) start op 12 januari in zeven wereldsteden met de No Waste Challenge. Deze wereldwijde oproep zoekt innovatieve oplossingen om de enorme invloed van afval en (over)consumptie op klimaatverandering aan te pakken. De deadline is 1 april.
bureau SLA & Overtreders W ontwierpen Pretty Plastic Plant, een gevelmateriaal gemaakt van plastic huisafval uit Amsterdam Noord.

Onze planeet verdrinkt in afval. Elk jaar dumpen we wereldwijd maar liefst 2,12 miljard ton afval. Als we zo doorgaan zal de wereldwijde jaarlijkse afvalproductie naar verwachting vóór 2050 met maar liefst 70 procent toenemen. Met enorme sociale, economische en milieuproblemen tot gevolg.

Historisch gezien hebben ontwerpers overproductie, over-extractie en een nooit eindigende zoektocht naar vernieuwing mogelijk gemaakt. De COVID-19-crisis geeft hierin een kans om daaraan gevolg te geven en deuren te openen voor radicaal nieuwe ideeën, producten, diensten en systemen.

Amsterdam

Amsterdam heeft het doel om in 2030 het gebruik van nieuwe materialen te halveren en streeft ernaar in 2050 volledig circulair zijn. De Amsterdamse track van de No Waste Challenge wil daar een bijdrage aan leveren. Ontwerpers krijgen vragen voorgelegd als: Hoe kunnen we minder grondstoffen gebruiken en bewuster consumeren? Hoe kunnen we producten en materialen maken die veel langer meegaan? en Hoe kunnen we afval verstandiger verwerken en afval als grondstof gebruiken? De gemeente Amsterdam en Foodvalley zijn de eerste partners van de Amsterdamse track van de No Waste Challenge.

Selectie

In mei 2021 selecteert een jury van vooraanstaande experts op het gebied van design, sociale impact en klimaatactie minimaal 10 winnaars. Zij ontvangen een financiële bijdrage van €10.000 en kunnen deelnemen aan een wereldwijd ontwikkelingsprogramma dat online trainingen, mentorsessies en een bootcamp omvat. Dit programma, mede gecreëerd door Impact Hub, zal de winnende teams ondersteunen bij het verder ontwikkelen van hun projecten.

WDCD is een niet-gouvernementele organisatie (NGO) die de creativiteit van innovatieve makers, ontwerpers en kunstenaars inzet voor de oplossing van grote en ingewikkelde maatschappelijke vraagstukken.

Deelnemers kunnen van 12 januari tot 1 april 2021 online hun voorstel indienen via de No Waste Challenge website.

Lees ook: