Waterzicht in Vilvoorde door Atelier Kempe Thill start bouwproces

Atelier Kempe Thill heeft speciaal voor gezinnen een hoogwaardige en duurzame stedelijke bouwsteen ontworpen. Gelegen in Vilvoorde, tussen het Brusselse kanaal en de Zenne, staat het project recht tegenover het historische park 3 Fonteinen. Het bestaat uit 78 ruime appartementen en grondgebonden woningen.
Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi

Waterzicht in Vilvoorde

De appartementen en woningen van Waterzicht zijn gebouwd rond een collectieve binnentuin en hebben een openbare plint die mogelijkheden biedt voor restaurants en cafés.
Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi
Het getrapte volume van het ensemble zorgt voor een passende aansluiting op de context, met een monumentale en representatieve uitstraling richting het Brusselse kanaal. Aan de andere zijde van het gebouw langs de Zenne hebben de grondgebonden woningen een kleinere en informele schaal. Zo ontstaat een circuit van flats en grondgebonden woningen, die dankzij de alzijdige colonnade een robuuste architectonische eenheid vormen.
Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi

Kwaliteit zeer hoog

Bij het ontwerp speelt het woongenot van de bewoners een essentiële rol. Uitgangspunt hierbij zijn lichte en luchtige woningen met dubbele oriëntatie en weids uitzicht, met zeer ruime balkons en dakterrassen over de gehele breedte van de flats, die een natuurlijk verlengstuk van het interieur vormen. Tevens wordt een prettige collectieve leefomgeving geboden, met een zorgvuldig ontworpen groene binnentuin, groene daken en een gemeenschappelijk groen dakterras.
Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi
De architectonische en ruimtelijke kwaliteit van het project is zeer hoog. De grote raampartijen zorgen voor een prachtig uitzicht, er zijn groene daktuinen en over de volle breedte van alle flats liggen zeer ruime balkons (maar liefst 3 tot 3,5 m diep). De robuuste en hoge kwaliteit van de materialisatie past in de stedelijke context. De colonnade wordt gerealiseerd in architectonisch beton met verfijnde lijnen en de gevels worden bekleed met natuursteen.
Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi

Ambitieus op het gebied van duurzaamheid

Het project is ook ambitieus op het gebied van duurzaamheid. Ten eerste resulteert het compacte ontwerp in een zeer gunstige verhouding tussen vloer- en geveloppervlak. Het beperkte warmteverliesgebied is een ideaal uitgangspunt voor duurzame energievoorziening. Dankzij hoogwaardige isolatie en zeer efficiënte warmtepompen met een BEO-veld als bron, wordt de energievraag aanzienlijk verminderd. Een deel van de benodigde energie kan dus worden opgewekt door PV-cellen op de daken.
Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi
Atelier Kempe Thill tekende het volledige ontwerpproces inclusief het aanbestedingsdossier voor ontwikkelaar Matexi. LAND nam deel aan het voorgestelde ontwerpteam; zij zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de omgeving, binnentuin en daktuinen.
Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi

Klant: Matexi NV, Waregem, België; Co-designers: LAND landschapsarchitecten, Antwerpen, België; Locatie: Steenkaai, Vilvoorde, België; Beelden: Matexi

Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi

Waterzicht in Vilvoorde (BE) door Atelier Kempe Thill. Beeld Matexi

Lees ook