Kwaliteit en duurzaamheid komen samen bij Ecoplex

Kwaliteit en duurzaamheid komen samen bij Ecoplex

De weerstand tegen hardhouten multiplexplaten was de aanleiding om een verantwoord plaatmateriaal te gaan zoeken. Deze is 25 jaar geleden gevonden in de buurt van de Po, waar populieren staan. Die populieren vormen nu de basis voor Ecoplex, het milieuvriendelijke multiplex.

Globetrotter als hij is, vloog René Straver geregeld over Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. Vanuit het vliegtuig naar beneden kijkend schudde hij zijn hoofd. “Het is eigenlijk schandalig dat we de oeroude bomen van dit eiland kappen en het hout meer dan 13.000 kilometer verderop, in Europa dus, gaan gebruiken. Bijvoorbeeld voor de fineerlagen in multiplex platen”, aldus de eigenaar van de Legit Forum Groep, waartoe onder meer Iboma behoort, specialist in decoratief plaatmateriaal en fijntimmerpanelen. Straver gebruikte zijn verontwaardiging als drijfveer om op zoek te gaan naar een alternatief. Een kwalitatief hoogwaardig en tegelijkertijd duurzaam alternatief. Hij onderzocht onder meer berken, sparren en dennen in Europa, maar elke houtsoort had weer zijn eigen bezwaren. Na een lange zoektocht mag het eindproduct er zijn: Ecoplex, een multiplex plaat op basis van populierenhout.

Multiplex en meubelplaten in constante kwaliteit

Het waren de klompen van Stravers vader en de lichte sinaasappelkistjes die hem op het spoor van populieren brachten. “Hij zweerde altijd bij klompen van populierenhout, daarin bleven zijn voeten lekker warm. Zou deze houtsoort, die in Europa veel voorkomt, geschikt kunnen zijn voor multiplex?”

Voor Ecoplex is alleen het beste hout goed genoeg”

Nu is de ene populier de andere niet. Straver kan daar gepassioneerd over vertellen. Over hoe nauw het luistert met de leeftijd van de populier. Over verschillende populierenklonen. Over de waterplant die de populier eigenlijk is. Over de gelijkenissen tussen populieren en vlees, want allebei moet je ze de tijd geven om te besterven. En ook over de lange zoektocht naar de perfecte populierenkloon voor plaatmateriaal. Dat bleek uiteindelijk een populier te zijn, die onder andere voorkomt langs de uitlopers van de Italiaanse rivier de Po.

Ecoplex werkt daar nauw samen met de fabrieken. “Zij maken fineer van ongeveer 12 jaar oude populieren. Fineer dat volledig voldoet aan onze strenge eisen. Dat wordt vervolgens verwerkt in Ecoplex-platen.” Voor Ecoplex is alleen het beste hout goed genoeg. Dus mooie, rechte, zuivere stammen, kwastvrij hout, licht van kleur en gewicht. Het resultaat is een programma multiplex en meubelplaten in een constante kwaliteit, met een fijne laagopbouw en een prettig te verwerken plaat.

Goudeerlijk product

De voordelen van Ecoplex voor de klant zijn legio. Het gewicht is laag: het varieert tussen de 380 en 450 kg/m3. Een plaat met een dikte van 18 mm weegt daardoor nog geen 8kg per m2. Verder vormen de constante deklagen de perfecte basis voor bijvoorbeeld lakwerk. “Het is bijna onmogelijk om een splinter in je hand te krijgen, door de zachte vezel in het product. Bovendien wordt Ecoplex formaldehydevrij verlijmd”, vult Straver aan. Ecoplex is een uiterst duurzaam product. Er hoeven geen oerbossen voor te worden gekapt. De bomen hoeven ook niet op een ander continent te worden gekapt en van daaruit te worden vervoerd. Verder worden na het kappen op de akkers nieuwe stekken direct weer aangeplant, waarmee door jeugdgroei snel veel CO2 wordt opgenomen.

Elke gebruiker die graag zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor deze aarde, kan met een gerust hart Ecoplex gebruiken”

Straver kan zo nog wel even doorgaan: “Ik zie er persoonlijk op toe dat de arbeidsomstandigheden goed zijn. Verder wordt er geen gebruik gemaakt van pesticiden of kunstmest, maar groeit de boom van de sedimenten die de Po achterlaat. Elke gebruiker die graag zijn verantwoordelijkheid wil nemen voor deze aarde, kan met een gerust hart Ecoplex gebruiken. Het is een goudeerlijk product. Transparanter kunnen we het in elk geval niet maken.”

Groei van bos

Ecoplex is dan ook een duit in het duurzame zakje die Legit Forum achterlaat samen met een CO2-uitstootarme bedrijfsvoering. En in feite ook die van Straver zelf. “Ik wil echt doen wat ik op dat gebied kan.” Hij is dan ook verheugd dat het met de boom aangroei in sommige delen van de wereld beduidend beter gaat. “In bijvoorbeeld Canada en delen van Europa, en zelfs ook in Azië, zien we in de afgelopen jaren een bijgroei van bomen.” Ecoplex en haar gebruikers dragen hier voor een klein deel aan bij. Met hun verantwoorde keuze laten ze hoe dan ook zien uit het goede hout gesneden te zijn.

Dit artikel is gesponsord door Ecoplex .

Impressie Modulair Clubhuis in houtbouw, voorbeeld variant Medium. Ontwerp: Arons en Gelauff architecten. Beeld: PixelPool

Arons en Gelauff ontwerpt modulaire clubhuizen voor amateurvoetbal

Hoofdsponsor ING en de KNVB bundelen hun krachten om verouderde accommodaties van verenigingen te vervangen. ING stelt vanaf september financieringen beschikbaar aan voetbalverenigingen die duurzame nieuw- of herbouw willen uitvoeren en gebruikmaken van modulaire houtbouw, ontwikkeld met Arons en Gelauff architecten en Sustainer.

Beeld Mecanoo

Eerste fase treinstation Ede-Wageningen opgeleverd

Onlangs is de eerste fase van het nieuwe station Ede-Wageningen in gebruik genomen. Het houtbouwproject is een ontwerp van Mecanoo en Royal HaskoningDHV en verwijst naar het Veluwse landschap. De oplevering van de parkeergarage, inrichting van de pleinen en het groen wordt naar verwachting 2026.

Beeld Åke Eson Lindman

Om als architect verantwoord met hout te bouwen, is kennis van...

In het noorden van Zweden staat een - bijna volledig - houten gebouw van 75 meter hoog: het Sara Kulturhus, een cultuurgebouw met hotel. Het hout is afkomstig uit bossen in een straal van minder dan honderd kilometer van een lokale zagerij en is FSC-gekeurd. Om hout op een verantwoorde manier in een gebouw toe te passen is het noodzakelijk om kennis te hebben van bosbouw. Tenminste dat stelt architect Robert Schmitz van White Arkitekter. (Dit artikel was voor eerst gepubliceerd op 8 juni 2022.)

Beeld Eran Oppenheimer

Deze architect met een eigen fabriek bouwt alleen in hout en...

Hij is niet van of tegen steen. Maar op een dag was de 6e-generatie-architect uit Baarn, Derk-jan Wentink, de verschraling zo zat dat hij het roer radicaal omgooide. Met drie compagnons kocht hij in 2017 een fabriek in Letland. Nu bouwt hij uitsluitend nog in hout en nul-op-de-meter. "Mijn overgrootvader ontwikkelde baksteenfabrieken. Hij zou dit fantastisch vinden."