Contrei Live kunstenparcours op en langs het water

Ondersteund door tal van partners organiseert Intercommunale Leiedal met Contrei Live een kunstenparcours op en langs het water in de dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Zestien kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland nodigen het publiek uit om de streek te verkennen, mee te reflecteren op en over het water en de dialoog aan te gaan over het belang ervan.
EntrΦphi van Jan Detavernier
Contrei Live
Timeless Waves van Zilvinas Stasiulevicius

Kunstenparcours

In 2018 lanceerde Leiedal samen met de lokale, provinciale en Vlaamse overheden de ruimtelijke visie voor de regio van Leie en Schelde onder de naam Contrei. De visie schetst een duurzaam toekomstbeeld van de regio als antwoord op belangrijke uitdagingen zoals het watersysteem, klimaat en energie, een geïntegreerde aanpak van mobiliteit en ruimtelijke ontwikkelingen, versterken van de open ruimte. Contrei Live vertaalt die visie nu op het terrein. Het kunstenparcours Contrei Live is gratis te bezoeken van 9 juli tot 26 oktober 2020

Matthijs la Roi Rain Amplifier
Rain Amplifier van Matthijs la Roi

Internationale inzendingen

Leiedal stuurde in februari 2019 een open oproep uit naar kunstenaars en ontwerpers waarbij ze een aantal markante plekken suggereerde met een duidelijke link naar het water. Mede dankzij het UNESCO Creative Cities Network waar de stad Kortrijk, Leiedal en de regio deel van uitmaken, ontving Leiedal maar liefst 211 inzendingen uit meer dan 35 landen wereldwijd. Een jury van experts maakte een selectie waarmee Leiedal verder aan de slag kon om ze te toetsen op hun praktische, logistieke en financiële haalbaarheid.

Meershuisje
Meershuisje van Rick Abelen

Kunstwerken

Bezoekers kunnen kennismaken met werken van o.a. Hans Peter Kuhn (DE), Matthijs la Roi (NL), LANDLAB (NL), Kevin Trappeniers, Michel Desvigne (FR), OMGEVING, Esther Kokmeijer (NL), Niels Albers (NL), Willem Boel, Jan Detavernier, Patrick Ceyssens, Rick Abelen (NL), Žilvinas Stasiulevičius (LT), Marco Barotti (IT), Zeli Bauwens en Adrien Tirtiaux.

Contrei Live
Kom Er Bij van Niels Albers en Esther Kokmeijer