ARC20: Huis JB in Zutphen door NUL architecten

Een huis speciaal gemaakt voor een ouder wordend stel dat zo veel mogelijk gebruik maakt van en een relatie aangaat met de omgeving. Dit betekent dat er bijzondere ruimtelijke overgangen tussen buiten en binnen zijn gemaakt en dat de aanwezige natuurlijke hulpbronnen worden gebruikt om van te leven.

In Zutphen dicht bij de rivier en de stad hebben we een huis gebouwd voor twee eigenzinnige mensen. Zij houdt van kunst, hij houdt van water en allebei houden ze van kwaliteit. De vraag was: hoe maak je een huis dat helemaal op iemand aansluit, en, tijdelijke waarden overstijgt? Met Huis JB proberen we daarom een andere invulling te geven aan bouwen en wonen. Door te kijken naar kwaliteiten in vroegere woningen en door vragen te stellen bij de huidige bouwpraktijk is dit huis tot stand gekomen.

De opdrachtgever, een ouder wordend stel, wilde een huis waar ze nog lang in konden wonen. Dit betekende dat de woning gelijkvloers en onderhoudsarm moest zijn. Daarnaast wilden ze nog één keer een groot gebaar maken. Voor hen betekende dit een zo duurzaam mogelijk huis bouwen, met de voorhanden middelen. Het huis is daarom ontworpen volgens de Duitse Passiv-richtlijnen en is door een gecertificeerde onderaannemer zo gebouwd.

beeld Loes van Duijvendijk

Esthetische eenvoud is gerealiseerd door het samenbrengen en stapelen van modulaire bouwelementen. De ‘stapelbouw’ is van buiten herkenbaar aan de dakelementen gedragen door metselwerk, grotendeels bestaande uit kolommen. Daarbinnen is een losstaand hoogwaardig, geprefabriceerd houtskeletbouwhuis geplaatst. De twee ‘schillen’ zijn niet met elkaar verbonden en duidelijk van elkaar te onderscheiden, waar je je ook in het huis bevindt. Door solide en lichte materialen bij elkaar te brengen laat het huis meerdere indrukken achter.

beeld Loes van Duijvendijk

Het huis sluit zo veel mogelijk aan op de leefstijl en voorkeuren van de bewoners; de ruimtes in het huis lopen in elkaar over, met de slaapkamer op het oosten word je wakker in het ochtendlicht, kastruimte is weggewerkt in wanden, het huis prikkelt de zintuigen door textuur en geur van materiaal. Op het zuiden aan de woonkamer is een grote onverwarmde serre gemaakt, iets wat in oude huizen in Zutphen veel is toegepast. De connectie met buiten is hier het sterkst en in deze serre kan men al vroeg in het jaar buiten verblijven. Rondom het huis zijn nog meer bijzondere verbindingen en overgangen naar buiten gemaakt, te weten de overdekte ruimte naar de voordeur toe. Op verschillende plekken grenst de tuin dicht aan de gevel waardoor het hout, de groene houten kozijnen en het metselwerk hiermee een relatie aangaan.

beeld Loes van Duijvendijk

De bewoners wonen er nu bijna een jaar en het huis voldoet helemaal aan de gestelde eisen. Zij beschrijven het als een bijzondere gewaarwording om van de aanwezige hulpbronnen te leven, het is daarmee een groot verschil met hun oude woning; overdag wassen en stofzuigen als de zon schijnt, de zuiderzon die in de winter het huis licht en warm houdt maar in de zomer enkel de serre binnentreedt. Warmte uit de bodem is er voor het extreem geïsoleerde binnenhuis, regenwater om de wc door te trekken en de wasmachine te vullen. Met de veertien zonnepanelen wordt significant meer energie opgewekt dan verbruikt. Door de grote dakoverstekken is het Europese Douglas hout goed beschermd tegen weersinvloeden, het wordt eigenlijk nooit nat door de regen.

Succesfactor in dit project is de organisatie van de samenwerking met alle betrokkenen, in het bijzonder opdrachtgever en aannemer, resulterend in een creatief en productief ontwerpproces.

beeld Loes van Duijvendijk
beeld Douwe Strating

Projectgegevens

  • Ontwerpbureau

    NUL architecten

  • Projectarchitect(en)

    Douwe Strating

  • Medewerkers

    Danique van Hulst, Dominique de Rond

  • Plaats

    Zutphen

  • Adviseur constructie

    BREED integrated design

  • Adviseur bouwfysica

    Mobius Consult

  • Aannemer

    Van Campen Bouwgroep

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    242 vierkante meter