Canon Production Printing HQ in Venlo - Broekbakema

De nieuwe 'Green Landmark' voor Canon Production Printing is in zijn bosrijke omgeving direct van ver al te zien. In het negen bouwlagen tellende iconische en duurzame gebouw bevinden zich dubbelhoge binnentuinen als een spiraal rond een centraal atrium. Deze informele Green Plaza's zorgen voor contact met elkaar en met de groene omgeving.

Toelichting Broekbakema

De nieuwbouw torent uit boven de prachtig bosrijke omgeving in de regio Venlo – de thuisbasis van het bedrijf. Vanaf de A67 kun je de nieuwbouw goed zien dankzij de krachtige ritmiek  in de glazen gevel. Het gebouw is zeer transparant. Grote glaspartijen zorgen voor een aangename lichtinval en een onbegrensd zicht op de omgeving. De kantoren hebben een glasgevel met verticale lamellen. Bij de binnentuinen is daarentegen een glasgevel in zaagtandpatroon toegepast.

Beeld Norbert van Onna

In het nieuwe hoofdkantoor draait alles om een natuurlijk- en licht werkklimaat. Eenmaal binnen kijk je vanuit het atrium omhoog naar de acht verdiepingen. Vanuit de lobby met balie en wachtruimte heb je ook direct een prachtig uitzicht op het terras en de bosrijke omgeving. De meeste ruimten zijn uitgerust met natuurlijke en circulaire materialen. Voor de openbare ruimten gebruikten we hout en natuurstenen vloeren. Daardoor voelt iedereen zich snel thuis.

Na de eerste twee verdiepingen met auditorium, restaurant en vergadercentrum, kom je vanaf de derde verdieping langs drie groene pleinen. Deze publieke ruimten zijn ingericht als Green Plaza’s met grote binnentuinen. Ze zijn de centrale ontmoetingsplek voor medewerkers, en daarmee de verbindende schakel tussen afdelingen. Hier kunnen mensen vergaderen of elkaar treffen voor een informele babbel bij de koffie. Aan deze sfeervolle Green Plaza’s grenzen op elke verdieping twee kantoorvloeren. Canon Production Printing wil zo de onderlinge synergie en kennisuitwisseling stimuleren van de circa 550 medewerkers die in dit gebouw gehuisvest worden.

Vanuit elke Green Plaza heb je een ander gezichtspunt over de bosrijke omgeving. Op de bovenste verdiepingen kijk je zelfs uit over de Maas-delta. In het gebouwontwerp verdraait elke Plaza negentig graden om het atrium en centrale hart van het kantoorgebouw. Voorbijgangers kunnen bovendien in de avonduren de binnentuinen zien dankzij het gebruik van verlichting.

Het hoofdkantoor is flexibel. De kantoren hebben een generieke open plattegrond waarvan de indeling gemakkelijk te wijzigen is. Ze hebben een royale breedte van 16,2 meter en extra sterke constructie die verschillende soorten gebruik mogelijk maken. Het gebouw kan eenvoudig worden omgezet naar een bedrijfsverzamelgebouw. Uitbreiding van de vierkante meters is onder andere mogelijk door extra vloeren te plaatsen in een Green Plaza, waar in de draagconstructie al rekening mee is gehouden.

Beeld Norbert van Onna

Duurzaamheid

Duurzaamheid was vanaf het begin van het ontwerpproces een belangrijke drijfveer. Dankzij het ontwerp werd voor het BREAAM-duurzaamheidslabel het ontwerpcertificaat Excellent behaald met een score van 70.48%. Het energieverbruik is laag door de toepassing van zonwerende gevels met triple glas, diepe (250mm) verticale lamellen en binnenzonwering. Daglichttoetreding is hoog dankzij de transparante gevel, ondiepe vloervelden en het atrium in combinatie met de Green Plaza’s. Energiezuinige LED-verlichting dient als backup voor wanneer de verlichtingssterkte niet voldoet.

Het dak is volledig gebruikt voor de plaatsing van zonnepanelen voor energieopwekking. Zelfs in het glazen atriumdak bevinden zich zonnecellen, die meteen ook als zonwering dienen. Het gebouw is aangesloten op een warmtepomp en maakt gebruik van warmte en koude opslag (WKO) in de grond.

Het kantoorgebouw en haar buitenvoorzieningen is zorgvuldig ingebed in het landschap. Het terrein is zodanig ontworpen dat regenwater op natuurlijke wijze kan infiltreren. Inpassing in het bosperceel is nauwkeurig gedaan na bestudering van locaties van dassenburcht en buizerdnest, maar ook ander ecologische aspecten, natuurwaarden (stuifduinen) en cultuurhistorische zones (oude nederzettingen). Er is een boominventarisatie gedaan om te kijken hoe maximaal de bestaande bomen gehandhaafd kunnen blijven en toch 400 parkeerplaatsen worden toegevoegd.

Het hoofdkantoor is samen met opdrachtgever Canon Production Printing ontworpen door een integraal team van specialisten. Voor optimale afstemming tussen disciplines is gewerkt met een gezamenlijk Building Information Model, dat door Broekbakema is gecoördineerd. Naast architect Broekbakema bestond het ontwerpteam uit ABT (constructie), Nelissen (installatie en bouwfysica), Brink Groep (projectmanagement), Multical (kosten), M+R (interieur), atelier Quadrat (landschap) en Copijn (binnenbeplanting).