Keizersgracht 126 Amsterdam - HEYLIGERS architects

De ambitie bij de gerealiseerde verbouwing was om dit rijksmonument duurzaam, gasloos én comfortabel te maken waarbij de geschiedenis en de ruimtelijke structuur herkenbaar en leesbaar wordt. Daarnaast is de ruimtelijke kwaliteit van dit voorheen gesloten bolwerk verbeterd.

Toelichting door HEYLIGERS architects

Een belangrijke eerste ingreep was het verplaatsen van de lift naar de kop van het trappenhuis zodat de verticale transportroutes gekoppeld zijn. Daardoor ontstond de mogelijkheid om in het relatief hoge souterrain van nummer 128 de luchtbehandelingsinstallatie op te stellen en de oude liftschacht te transformeren tot installatie schacht.

Systeemplafonds zijn verwijderd zodat de bovenliggende betonnen en houten vloerconstructies zichtbaar werden. Door middel van een zorgvuldig afgestemd installatieplan zijn kanalen, inductie-units, goten, verlichting en sprinkler geïntegreerd in een totaal ontwerp. Akoestiek is opgelost door middel van speciaal gemaakte akoestische panelen in zig-zag vorm om zo veel als mogelijk absorbtie oppervlak te realiseren. In de ‘stijlkamers’ is gekozen voor verborgen oplossing voor de installaties in de wanden en plafonds om het klassieke karakter van deze ruimtes te ondersteunen.

Bekijk ook: