Fotografie: Ossip - Het lichte atrium en brede houten trap verbindt de begane grond met de kantoren en laboratoria van Unilever

ARC20: Unilever Foods Innovation Centre - "Hive" in Wageningen - Paul de Ruiter Architects

Ons voedselsysteem moet fundamenteel getransformeerd worden om meer dan 9 miljard mensen op duurzame en voedzame manier te kunnen voeden. Unilever is van mening dat deze transformatie alleen kan worden aangepakt als we gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van technologieën en innovaties. In aansluiting op deze ambities ontstond het ontwerp van het Foods Innovation Centre; een uiterst duurzaam, gezond en connectief gebouw dat uitnodigt tot ontmoeting en interactie. Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties en culturen is in nauwe samenwerking met Unilever en het ontwerpteam stap voor stap vormgegeven. Het resultaat? Eén van de meeste innovatieve en duurzame multifunctionele gebouwen ter wereld. Unilever koos daarbij voor een geïntegreerde aanpak met een design & build-constructie. Gedurende het gehele proces werkte het ontwerp- en bouwteam intensief samen met Unilever. Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties werd stap voor stap vormgegeven en gekoppeld aan BIM waarmee het gedrag van het gebouw en de installaties tot in detail gesimuleerd zijn en onderling afgestemd konden worden.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Unilever

  • Ontwerpbureau

    Paul de Ruiter Architects Amsterdam (architectuur) Fokkema & Partners Architecten(interieur)

  • Projectarchitect(en)

    Paul de Ruiter

  • Medewerkers

    Noud Paes, Mark Homminga, Ronald Hageman, Marlous Vriethoff

  • Oplevering

    Oktober 2019

  • Programma

    Kantoren, Laboratoria, experience kitchens, restaurant, mini fabriek, garage, vergaderzalen

  • Plaats

    Wageningen

  • Adviseur constructie

    Lucassen Bouwconstructies, Hengelo

  • Adviseur installaties

    Hollander Techniek

  • Adviseur bouwfysica

    DWA & DGMR

  • Adviseur brandveiligheid

    DWA &DGMR

  • Aannemer

    Dura Vermeer Hengelo

  • Interieurarchitect

    Fokkema & Partners Architecten, Delft

  • Landschapsarchitect

    Atelier LOOSvanVliet, Haarlem

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    37.701m2

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    20.113m2 (gebruiksoppervlakte exclusief parkeren) 13.740m2 (verblijfsgebied)

  • Bruto inhoud (m3)

    167.788 m3

  • Voorlopig ontwerp

    Najaar 2016

  • Definitief ontwerp

    31 Augustus 2017

  • Aanvang bouw

    November 2017

  • Bouwsom inclusief installaties (€)

    85 miljoen totale investering