Gortercomplex Leiden Rotterdam - GROUP A

Een krachtig ensemble van monumentale herbestemming en nieuwbouw, dat is het ontwerp van GROUP A voor het Gortercomplex Leiden. Het jaren '50 onderzoeksgebouw van TNO is herontwikkeld tot 54 appartementen. Daarnaast is het Gortercomplex uitgebreid met twee 40 meter hoge woontorens met 159 appartementen en ondergrondse parkeergarage. Oud en nieuw harmoniëren en contrasteren in spannend spel van heden en verleden.

Toelichting door GROUP A

Met respect voor het monumentale karakter van het Gortergebouw zijn in de voormalige laboratoriumruimten 54 appartementen gerealiseerd, in 7 verschillende typen, variërend van 46 m2 tot 136 m2. Bijzonder is dat sommige appartementen extra hoge plafonds hebben en een deel van de appartementen langs de gevel is gesitueerd, met wel 7 ramen op rij in de woonkamer. De entreepartij, met naast de deuren de beelden ‘Hoop’ en ‘Zorg’, valt direct op. Met de ronde ramen van het trappenhuis geeft dit afwisseling in de bakstenen gevel. Dankzij de integratie van de kwaliteiten van het bestaande in de nieuwe architectuur sprankelt het Gortergebouw opnieuw in krachtige synergie met de nieuwbouw.

Licht en transparant

In de nieuwbouw is om die reden metselwerk in vechtformaat toegepast op de onderste 4 bouwlagen en zijn zo visueel verbonden met de bakstenen gevel van het Gortergebouw. De nieuwe woontorens bestaan uit 13 bouwlagen en hebben een licht, transparant karakter. Door het gebruik van panelen in verschillende grijstinten ontstaat een dynamisch gevelbeeld dat complementeert met de bakstenen onderbouw. De woontorens bieden ruimte aan 159 appartementen, variërend van 57 m2 tot 118 m2.

Relatie met het groen

Minstens zo belangrijk voor de kwaliteit van dit complex is de krachtige relatie tussen de gebouwen en de campusachtige omgeving. Via royale buitenruimtes en grote glasvlakken wordt de natuur onderdeel van de directe woonbeleving. De ogenschijnlijk losse ordening van de bouwvolumes is zorgvuldig afgestemd op het reeds volgroeide groen rondom, zodat er een subtiele eenheid ontstaat met harmoniërende kwaliteiten.