Beeld Joep Jacobs

ARC20: Spartahof in Apeldoorn - MTD landschapsarchitecten

Op de lokatie van de voormalige Spartafabriek in Apeldoorn, lagen kansen om een nieuw woongebied te ontwikkelen, in een bijzondere landschappelijke setting. MTD landschapsarchitecten kreeg in 2016 van de VOF Ontwikkelingscombinatie BPD / Trebbe opdracht voor het ontwikkelen van een stedenbouwkundig plan, een beeldkwaliteitplan en een inrichtingsplan openbare ruimte voor dit gebied. Mulleners & Mulleners tekende voor de architectonische uitwerking van de plannen.

Toelichting door MTD landschapsarchitecten – Het stedenbouwkundig plan gaat uit van een concept van 56 grondgebonden woningen, geordend in twee compacte bouwblokken. Om de bijzondere landschappelijke kwaliteiten van het gebied; van de Driehuizerspreng, optimaal in te zetten, worden de bouwblokken geheel ontsloten vanaf de binnenzijde en vanaf de Prins-Willem Alexanderlaan, een hoofdontsluitingsweg in de stad. De monolithische blokken staan vervolgens vrij in het groen. De voorgevels van de woningen richten zich hierbij maximaal op het sprengenlandschap.

ARC20: Spartahof in Apeldoorn - MTD landschapsarchitecten
Beeld Joep Jacobs

In de architectonische expressie van de bouwblokken ontstaat variatie door de introductie van drie verschillende woningtypes; parkvilla’s met platte daken aan de zijde van de Driehuizerspreng, stadswoningen met kappen aan de PWA-laan en buitenzijdes van de twee bouwblokken en verandawoningen met kappen aan de groene ruimte tussen beiden bouwblokken. De industriële architectuur van het voormalige Spartacomplex diende als inspiratiebron voor de algehele uitstraling van het complex.

De openbare ruimte spoelt om de bouwblokken heen en heeft een natuurlijk beeld; de spreng is beeldbepalend aanwezig en het landschap wordt voorts bepaald door vrijstaande bomen in een ruig grassland. Voor het sortiment is gekozen voor bomen die hier van nature voorkomen; eik en beuk en elzen in de nabijheid van de spreng. Als overgang van de bouwblokken naar het sprengenlandschap zijn als een heldere plint stevige beukenhagen geintroduceerd. In de groene ruimte tussen beide bouwblokken is deze overgang informeler opgelost en bepalen veranda’s de overgangen tussen de bouwblokken en de openbare ruimte.

Beeld Joep Jacobs

In de binnenhoven is het beeld gecultiveerder. De ruimtes worden begrensd door bergingen in combinatie met hoge beukenhagen, pergola’s begroeid door Blauwe regen en geperforeerd stalen poorten. Het parkeren is deels opgelost op eigen erf, onder de pergola’s, en deels centraal op het binnenhof. Zij zijn geordend in één hoofdrichting tussen beukenhagen. Het groene karakter van de hoven is versterkt door een aantal gleditsia’s.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    BPD / Trebbe, Nederland

  • Ontwerpbureau

    MTD landschapsarchitecten, 's-Hertogenbosch

  • Projectarchitect(en)

    Niké van Keulen

  • Medewerkers

    Sabine van Ruijven

  • Samenwerkende architect

    Mulleners & Mulleners

  • Programma

    stedenbouwkundig plan, beeldkwaliteitplan en inrichtingsplan openbare ruimte

  • Plaats

    Apeldoorn

  • Aannemer

    Trebbe, Nederland

  • Landschapsarchitect

    MTD landschapsarchitecten