Blog – Toekomst van het kantoor: Flow in Houthavens Amsterdam door MVSA Architects

Door Marieke Giele – In het kantoor van de toekomst krijgt de techniek een steeds grotere rol. ICT kan zorgen voor een prettige atmosfeer en op die manier een bijdrage leveren aan de inspiratie en focus van medewerkers. Hoe zou dat kantoor van de 21e eeuw eruit kunnen zien?
Delen:
Flow in Amsterdam door MVSA Architects

Als het aan Roberto Meyer en Wouter Thijssen van MVSA Architects ligt, dan gaan we ICT veel meer integreren in onze werkprocessen. Niet alleen door meer op afstand te werken, maar juist ook in het ontwerp van onze kantoren. Ze stellen zelfs dat ICT daarbij kan fungeren als ruggengraat van een gebouw.

Experience van gebruikers

Het blijft echter niet enkel bij mooie woorden. Onlangs realiseerden ze in de Houthavens van Amsterdam hun eigen kantoor: Flow. Hier staat de techniek centraal. Alles draait om de experience van de gebruikers en daarmee het faciliteren van een prettige werkomgeving

Dat begint al bij de entree die door middel van gezichtsherkenning open gaat. Vervolgens is er op de grote LED-wand een visualisatie te zien, die aansluit bij het moment van de dag. En bij een vergadering in de 360 boardroom vergader je alsof je op een bergtop staat.

Flow in Amsterdam door MVSA Architects. Beeld Barwerd van der Plas
Beeld Barwerd van der Plas

Integraal systeem

Voor de ontwikkeling van deze technologische hoogstandjes werkten de architecten samen met verschillende ontwikkelaars. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een integraal systeem, waarbij klimaatplafonds, lichtsystemen en zelfs de rookmelders volledig met elkaar zijn geïntegreerd.

Opvallend is vooral de verlichting die het interieur een bijna futuristische sfeer geeft. De koele ondertoon moet bijdragen aan een goede concentratie van de gebruikers. En gedurende de dag verandert het licht naar een warmere toon, zodat je in de avond weer goed kan slapen. Volgens wetenschappelijk onderzoek levert dat de ideale werkomstandigheden op.

Flow in Amsterdam door MVSA Architects. Beeld Barwerd van der Plas
Beeld Barwerd van der Plas

Future proof

Volgens Meyer en Thijssen gaat het kantoor van de toekomst steeds meer gebaseerd zijn op deze technologische ontwikkelingen. Zeker in deze tijden van corona is duidelijk dat een goede ICT belangrijk is op de werkvloer. We blijken er nu echt van afhankelijk.

En vanuit huis werken, blijkt ook eenvoudig. Medewerkers kunnen vanaf hun eigen computer inloggen in het systeem van MVSA. Daardoor kan je zelfs vanaf je tablet een zware render aanzetten, zonder dat het gedoe oplevert.

Flow in Amsterdam door MVSA Architects. Beeld Ronald Tilleman
Beeld Ronald Tilleman

Goede dialoog

Toch zijn de architecten ook heel duidelijk. Uiteindelijk draait alles om de interactie tussen medewerkers en dat kan je met de beste ICT-oplossingen niet overbruggen. Juist als je samen in een ruimte werkt, ontstaan er nieuwe ideeën.

Een modern kantoor met allerlei geïntegreerde technologie kan zeker bijdragen aan een prettige werkervaring. Er zijn grenzen aan alles wat je met ICT voor elkaar kan krijgen. Uiteindelijk draait het om een goede dialoog tussen mensen en niet tussen computers, maar technologie kan die dialoog zeker faciliteren.

Lees verder