Architecturale schuifluiken met knipoog naar omgeving

Architecturale schuifluiken met knipoog naar omgeving

In het Noord-Brabantse dorp Liempde treffen we een schuurwoning aan. Bij het woonhuis naar ontwerp van Wenink Holtkamp Architecten springt meteen de zwarte dak- en gevelbekleding in het oog. Hun inspiratie? De boerenschuren in de omgeving die zijn afgewerkt met zwarte houten latten. De aluminium schuifluiken van zonweringspecialist Duco doen hierbij denken aan de schuifdeuren van traditionele schuren.

De schuurwoning in Liempde (Boxtel) manifesteert zich duidelijk in het groene landschap en vormt een eenheid met de schuren in de omgeving. “Het huis is levensloopbestendig ontworpen”, vertelt Jan-Peter Wenink van architectenbureau Wenink Holtkamp. “Alle functies, inclusief een inpandige garage, zijn op de begane grond gesitueerd. Door het toepassen van een inpandige garage was het mogelijk de schuur zo archetypisch mogelijk te houden, zonder bijgebouwen die de schuurtypologie zouden ontkrachten.”

Zwarte gevelbekleding

De keuze voor zwarthouten gevelbekleding is mede geïnspireerd op de traditionele boerenschuren die zijn afgewerkt met zwarte houten latten”, verklaart Wenink. “De recentere schuren uit de omgeving zijn vaak van stalen golfplaten voorzien. Tevens wordt door het toepassen van zwart gebeitste houten planken als gevelbekleding en een antraciet stalen golfplaten dak de relatie aangegaan met de bestaande schuurtypologieën uit de directe omgeving.”

Natuurlijk daglicht

“Het creëren van de juiste atmosfeer is een belangrijk uitgangspunt bij onze ontwerpen”, gaat Wenink verder. “Natuurlijk daglicht speelt hierbij een grote rol. Heeft een ruimte direct daglicht nodig voor functioneel gebruik of is er juist gefilterd licht nodig om een intieme en warme sfeer te creëren? Allemaal vragen waar we ons tijdens het ontwerpproces mee bezig houden.”

“Dankzij de vrije ligging konden we vanuit alle richtingen natuurlijk daglicht binnenhalen. Hierin lagen kansen om een boeiend spel te spelen met directe en indirecte lichtinval. Door de oriëntatie van de zon verandert de lichtinval gedurende de dag, waardoor de atmosfeer van de ruimte continu in beweging is. Om oververhitting door direct zonlicht te voorkomen pasten we zonwering toe in de vorm van aluminium schuifpanelen.

Architecturale schuifpanelen

“Deze schuifpanelen met lamellen zorgen bij zonnige dagen voor mooi gefilterd licht in de woning”, legt Wenink uit. “Daarnaast houden ze de warmte buiten, wat resulteert in een daling van de koellast tot 63 procent. Tegelijk bieden ze de mogelijkheid om maximale privacy te creëren. De schuifluiken zijn vormgegeven net als schuifdeuren die veelal werden toegepast bij traditionele schuren. Het resultaat? Een afwisseling van texturen. De verticale houten latten, de horizontale lamellen van de zonwering en de golven van de antraciet stalen golfplaten zijn ontworpen binnen hetzelfde kleurenpalet. Door de afwisseling van textuur en oriëntatie wordt het zonlicht op vele verschillende manieren geabsorbeerd of gereflecteerd. Een project waar we met plezier op terugblikken.”

Foto's: Tim Van De Velde

Dit artikel is gesponsord door Duco.