In memoriam Christian Kieckens (1951-2020)

Door Marc Dubois - Architect Christian Kieckens is op maandag 11 mei 2020 plotseling overleden in Brussel.  Wat een verlies! Hij was een studiegenoot van mij en wij maakten in 1991 de expositie voor de Biënnale Architectuur 1991 in Venetië.
Delen:
Christian Kieckens Collectie Vlaams Architectuurinstituut, Collectie Vlaamse Gemeenschap

Hij was zeer veelzijdig ontwerper en was verbonden aan de TU Eindhoven en recent nog aan de Academie in Maastricht. Hij bouwde in Tilburg en Maastricht.

Christian Kieckens, Woning van Hover-De Pus Beeld Collectie Vlaams Architectuurinstituut, Collectie Vlaamse Gemeenschap

Crematorium van Zemst

Zaterdag was een plechtigheid in het crematorium van Zemst, het laatste grote gebouw ontworpen door Christian (2011-2015). Wie had dat ooit gedacht! Een afscheid in zeer kleine kring maar toch een mooi eerbetoon. Wij kozen een selectie van opnames die Christian maakte in Milano, Venetië, de barokarchitectuur, Zwitserse gebouwen en ook schitterende opnames van bergen en wolken, opnames die ik nog nooit had gezien. Christian was een goede fotograaf.

Jo Coenen – herinnering aan Christian

Jo Coenen, Nederlands architect en stedenbouwkundige, kwam op professioneel vlak meermaals in aanraking met Christiaan Kieckens. Dat mondde uit in onvergetelijke ervaringen. “Waardoor naast waardering en collegialiteit, een onvergetelijke nauwe band ontstond en niet op zijn minst vanwege het zachtaardige karakter van deze fijne mens”, aldus Coenen.

Belangstelling voor barokarchitectuur

“Ik heb hem vroeg in mijn carrière in de jaren tachtig leren kennen. Wij hadden veel plezier in elkaars intenties en werkwijze, onderzoek en nieuwsgierigheid. Na mijn studiereis in 1984 wisselde ik de onderzoeken over en het enthousiasme voor de Barokarchitectuur van Francesco Borromini met hem uit.”

Masterplan Oud Rekem

“In 1993 kreeg ik de kans om een masterplan voor het dorp Oud Rekem te maken in opdracht van de heer Hermans om een voormalige psychiatrische instelling om te dopen tot een nieuw onderdeel van de historische kern. En kon ik hem introduceren bij de heer Hermans voor het eerste gebouw waarbij hij van een wasserij een drukkerij maakte, hetgeen hij er goed vanaf heeft gebracht.”

Architectuur, stedenbouw en materiaalbehandeling

“Later kruiste onze wegen weer naar aanleiding van mijn masterplan Céramique waar ik hem in 2002/2003  kon betrekken bij het laatste bouwdeel blok 30A2 naast dat van architect Charles Vandenhove. We brachten vele uren door met discussies over architectuur, stedenbouw en materiaalbehandeling.”

Grote talenten

“Tijdens mijn periode als Rijksbouwmeester in diezelfde jaren kreeg ik veel aanleidingen voor het uitnodigen van grote talenten op het Nederlandse architectuurpodium waar hij onbetwist een van was en ik hem bij de architectenselectie van diverse overheidsgebouwen kon betrekken. Hij muntte uit in schitterende voordrachten waar spitsvondigheid, fijnzinnige humor gepaard gingen aan een analytisch vermogen en hij diverse malen hoge ogen gooide bij die selecties.”

Christian Kieckens, Crematorium van Zemst Beeld Collectie Vlaams Architectuurinstituut, Collectie Vlaamse Gemeenschap

Biografie Christian Kieckens

Christian Kieckens werd geboren in 1951 en studeerde architectuur aan Sint Lucas Gent (1974). In 1981 ontving hij de Godecharle-prijs en in 1999 de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur. In de jaren tachtig was hij de drijvende kracht van S / AM (Stichting Architectuurmuseum) die de nieuwe generatie jonge architecten een podium gaf.

In 1991 maakte hij deel uit van het team dat de tentoonstelling “Architetti della Fiandra” (Architecten uit Vlaanderen) op de Biënnale in Venetië creëerde. Deze presentatie was het begin van de internationale belangstelling voor architectuur in Vlaanderen.

Vanaf de jaren negentig bouwde hij zijn eigen architectenbureau verder uit. Samen met Andrea Branzi verzorgde hij de Biënnale Interieur Kortrijk in 1994, 1996 en 1998. Zijn boek ‘Search – Think – Build’ uit 2001 (Ludion) geeft inzicht in zijn manier van denken. In 1997 en 2017 vonden overzichtstentoonstellingen van zijn werk plaats in deSingel te Antwerpen. Zijn archief is ondergebracht in het VAI / Vlaams Architectuurinstituut.

Lees ook