Dekton® siert zuidgevel ’t Hooghe Huys

Wie De Singel (R10) richting Antwerpen Zuid neemt, kan er niet omheen. De grondig gerenoveerde zuidgevel van residentie ’t Hooghe Huys is een nieuwe eyecatcher dankzij de toepassing van Dekton® Danae gevelpanelen van Cosentino. In opdracht van VME Brederodestraat 184 kwam het project in handen van Stramien architecten. Het Antwerpse bureau werd gedurende het hele project bijgestaan door Gevelinzicht, een ingenieursbureau gespecialiseerd in gevelrenovaties.

’t Hooghe Huys kende een lange historie van problemen aan de zuidkant van het pand, op het vlak van waterdichting en isolatie. Ir.architect  Tine Durnez van Stramien architecten uit Antwerpen kreeg de vraag om de gevel te renoveren. Volledig ontmantelen tot ruwbouw en een nieuw gevelpakket met goede waterdichting en voldoende isolatie plaatsen was de enige optie.

Zoektocht naar hoogwaardig materiaal

Gevelinzicht ondersteunde Stramien bij het renovatieproject van de zuidelijke gevel van het appartementsgebouw, met de opmaak van het technische ontwerp en kostenbeheersing. “We gingen op zoek naar een hoogwaardig materiaal met een steenachtige look, maar tevens met de juiste technische kwaliteiten die nodig zijn voor vochtvastheid, geventileerde gevelbouw, open voegen en de hoogte van het gebouw”.

Hier voldeed Dekton® perfect aan vertelt Joni Staljanssens van Gevelinzicht. De flexibiliteit van Dekton® gevelpanelen komt tot uiting in het plaatsingsgemak. Het relatief lichte Dekton® laat toe om met een volledig nieuwe aluminium onderstructuur op maat te werken. Zo kon een zeer efficiënte opbouw worden gerealiseerd met 18 centimeter isolatie en bijkomend regenscherm dat amper werd geperforeerd.

Technisch en esthetisch

In totaal werd er 1000 vierkante meter Dekton® Danae (12 millimeter) toegepast. En het resultaat is niet alleen technisch, maar ook esthetisch hoogstaand. Tine Durnez: “De look and feel van Dekton® is zeer natuurlijk. Dit komt ook doordat de panelen geen geprefabriceerde print hebben, wat zorgt voor stuk voor stuk verschillende panelen.

Er werd uiteindelijk gekozen om voor de grote vlakken te werken met panelen van 158 centimeter lang, in drie verschillende hoogtes. Voor de vlakken onder de ramen werd gewerkt met panelen van 141 centimeter breed, met diverse hoogtes. Het resultaat is een tot de verbeelding sprekende geventileerde gevel met open voegen die een grote meerwaarde hebben. De afmeting van de open voegen is zo voorzien dat de panelen bij beschadigingen of eventuele problemen probleemloos kunnen worden verwijderd en vervangen.

Nuances brengen

Zowel Stramien als Gevelzicht kwamen via dit project in aanraking met de esthetische, technische en praktische kwaliteiten van Dekton®. “Dankzij de nauwkeurigheid van de aluminium onderstructuur konden de gevelpanelen zelf in enkele weken tijd worden geplaatst. Met Dekton® zijn ook bepaalde nuances aangebracht. Zo is aan de ramen een mooie, lichtjes uitstekende dagkant uit hetzelfde materiaal gecreëerd. Cruciaal bij dergelijke renovaties is om alles als een geheel op te vatten. Vervang niet zomaar het ene gevelmateriaal door het
andere. Pak alles aan, dus ook isolatie en zelfs schrijnwerk. Zorg voor een garantie op waterdichting en sluit koudebruggen uit. Dat is in dit project gedaan, mede dankzij Dekton®.”

Dit artikel is gesponsord door Cosentino.

Foto’s OrianaGomez-Zerpa