Rotterdamse Raad akkoord met masterplan Rijnhaven

Een ruime meerderheid van de Rotterdamse gemeenteraad heeft ingestemd met het masterplan voor de nieuwe invulling van de Rijnhaven. Met deze stap kan de demping van een deel van de haven worden voorbereid.
Beeld Barcode Architects

De Rijnhaven krijgt de komende jaren een compleet ander uiterlijk. Waar je vanaf de voetgangersbrug bij Hotel New York nu nog aankijkt tegen kantoren (van het Openbaar Ministerie) en onderwijsinstellingen, ontstaat tussen de Posthumalaan en het havenbekken een nieuwe skyline met hoogbouw.

Voor de totstandkoming van de Rijnhavenvisie werkte Barcode Architects intensief samen met de Gemeente Rotterdam, BGSV en Robbert de Koning Landschapsarchitect.

Daar moeten zo’n 2.000 tot 2.500 woningen komen voor zowel starters, gezinnen als senioren. Daarbij gaat het om sociale huurwoningen en koop- en huurwoningen in het midden en hogere segment. In de plinten van de hoogbouw is ruimte voor kleinschalige bedrijven en horeca.

Drijvend park

Een derde deel van het water in de Rijnhaven wordt gedempt voor een grotendeels drijvend park van 18 hectare. De kades langs de Wilhelminapier en Katendrecht krijgen meer groen en het wandelpad rond de Rijnhaven wordt verder afgemaakt.

Tijdens een online raadsvergadering stemde een zeer ruime meerderheid van de gemeenteraad gisteren in met de plan. Van de 41 raadsleden die thuis achter de webcam deelnamen aan de vergadering stemde alleen de vertegenwoordiger van de PVV tegen.

Later dit jaar wordt er een raadsbesluit genomen over de grondexploitatie. Afhankelijk van het verloop van de procedures kan de bouw ongeveer vanaf medio 2024 starten.