Bomen geplant op daktuin depot Boijmans Van Beuningen

Vandaag start de plaatsing van de 75 bomen op de daktuin van Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam; het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld, ontworpen door MVRDV.
Vanaf het dakterras heeft de bezoeker straks spectaculair uitzicht over Rotterdam. Beeld: Winy Maas, MVRDV

De 75 meerstammige grote berken worden de komende twee weken door BAM Bouw en Techniek met een speciale kraan 35 meter omhoog getakeld en vervolgens geplant op het dak van Depot Boijmans Van Beuningen. Hier worden de bomen onderdeel van een groen dakbos met restaurant en spectaculair uitzicht over de stad.

Berken wordt geplaatst op Boijmans
De eerste berk wordt met een speciale kraan naar het dak getild van het Depot. Beeld: Arjen Ketting, MVRDV

Het bos is ontworpen samen met MTD landschapsarchitecten uit Den Bosch. De gekozen boom is de Betula pubescens, een zachte berk die maximaal tien meter hoog wordt en goed bestand is tegen de weersomstandigheden op het dak. De bomen zijn tussen de tien en vijftien jaar oud en zijn de afgelopen drie jaar door boomkwekerij Ebben voorbereid op de nieuwe locatie op hoogte. Een speciaal watersysteem zorgt ervoor dat de bomen nooit droog staan.

Berken wordt geplaatst op Boijmans
De gekozen boom is de Betula, pubescens, een zachte berk die maximaal tien meter hoog wordt. Beeld: Fred Ernst

De nazorg ligt bij een gespecialiseerde boomverzorger die de bomen regelmatig monitort op vitaliteit, gezondheid en vochthuishouding. Hoe lang de boom blijft leven is afhankelijk van verschillende factoren zoals weersinvloeden. Naar verwachting blijft het overgrote deel van deze sterke pioniersbomen -die weinig nodig hebben om te overleven- enkele tientallen jaren staan. De boom wordt door de Limburgse kweker ook wel een ‘taaie rakker’ genoemd.

Berken wordt geplaatst op Boijmans
Met de plaatsing van de bomen op het terras op 34 meter hoogte krijgt het Depot een verhoogd dakbos en wordt het Museumpark vergroot. Beeld: Arjen Ketting, MVRDV

Groene omgeving

De gemeente Rotterdam start binnenkort ook met de aanpak van de vergroening van het gebied in en aan de noordkant van het Museumpark. Het gebied krijgt een natuurstenen bestrating, veel plantvakken en bomen erbij. Daarnaast worden de vijvers van het Nieuwe Instituut en het evenementendek ook opnieuw ingericht. Lees ook>>

Meer dan 151.000 kunstwerken

Depot Boijmans Van Beuningen zal ruim 151.000 kunstwerken uit de collectie van Boijmans Van Beuningen huisvesten. Ook particuliere – en bedrijfscollecties krijgen een plek in het gebouw. Het gloednieuwe depot opent naar verwachting in september 2021 de deuren voor het publiek. Tijdens de Open Depot Dagen op 25, 26 en 27 september dit jaar, is het nu nog lege icoon toegankelijk voor Rotterdammers, voordat de grote kunstverhuizing van start gaat.

Lees ook: