Levensverwachting naar beneden bijgesteld

Het CBS en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) stellen dat de levensverwachting dit jaar voor het eerst sinds jaren terugloopt. Tegelijkertijd blijkt uit cijfers dat de huidige sterftecijfers door Covid19, nog bescheiden zijn in vergelijking tot griepgolven van de afgelopen jaren.
Beeld Shutterstock

Tegen het AD stellen het CBS, NIVC en emeritus-hoogleraar Jan Latten in meer of minder sterke bewoordingen dat de levensverwachting dit jaar zal dalen doordat het virus vooral toeslaat in de hogere leeftijdsgroepen. ‘De droom dat we na onze pensionering allemaal nog stukken ouder worden is vervlogen, dat zit er niet in’, aldus het inktzwarte scenario dat Latten schetst.

Niet uitzonderlijk

Tegelijkertijd blijkt uit cijfers van het CBS dat oversterfte, met name in de hoogste leeftijdscategorieën, niet uitzonderlijk is bij een (griep)virus. Hogere sterfte in de winter valt vaak samen met een periode van griep en/of kou. Zo was er begin 2018 sprake van een uitzonderlijk lange periode van vooral griep. In die periode was de sterfte uitzonderlijk hoog met in week 10 (5 tot en met 11 maart) bijna 4.100 sterfgevallen. De oversterfte tijdens de 18 weken griepepidemie van eind 2017 tot het voorjaar van 2018 werd geschat op 9.444.

Nog in lijn met 2019

In 2020 overleden er tot en met week 11 (9 maart tot en met 15 maart) gemiddeld 3.135 mensen per week, net iets minder dan in 2019 toen er in de eerste 11 weken gemiddeld 3.175 mensen overleden.

Brabant en Limburg al bovengemiddeld

Voor week 12, waarvoor het CBS de cijfers nog niet binnen heeft is een toename te verwachten in het wekelijks aantal sterfgevallen. Het aantal ligt al op het niveau van wat er in eerdere weken na twee weken binnen kwam. De eerste nog niet volledige gegevens laten zien dat de sterfte in week 12 in Noord-Brabant en Limburg nu al boven het gemiddelde van week 1 tot 11 van dit jaar ligt.

Bron: AD/ANP/VGM