Grote dakramen brengen extra daglicht in de lounge van het publieksdeel. Beeld René de Wit

ARC19: Trippenhuiscomplex Amsterdam - Office Winhov

Met de transformatie van het Trippenhuiscomplex door Office Winhov heeft de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) een nieuwe, goed zichtbare ontvangst en vernieuwd auditorium gekregen, passend bij hun veranderende en meer open rol in de samenleving. Nieuwe elementen in het interieur dragen bij aan de transformatie van het gesloten instituut, met een uitnodigend en representatief ‘gezicht’ naar de stad.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Rijksvastgoedbedrijf

  • Ontwerpbureau

    Office Winhov, Amsterdam

  • Projectarchitect(en)

    Joost Hovenier, Uri Gilad

  • Medewerkers

    Anna Karina Janssen, Charles Hueber, Carlo van Steen, Rutger van der Meer, Steven Reisinger, Rogier van den Brink, Camille Moreau, Myrsini Alexandridi

  • Samenwerkende architect

    HOEK architecture & preservation AIA, Utrecht

  • Oplevering

    mei 2019

  • Programma

    Transformatie en renovatie van de ontvangstruimtes, publieke zalen en een lange termijnvisie voor de restauratie van het historische complex.

  • Plaats

    Amsterdam

  • Adviseur constructie

    Bouwadviesbureau Strackee, Amsterdam

  • Adviseur installaties

    Aprin, Amersfoort, Lte, Wijchen

  • Adviseur bouwfysica

    Cauberg Huygen, Amsterdam

  • Aannemer

    BAM, Bunnik, Schakel en Schrale, Amsterdam (bouwkundig deel),

  • Interieurarchitect

    Office Winhov, Amsterdam

  • Landschapsarchitect

    Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, Utrecht

  • Beeldend kunstenaar

    Evi Vingerling, Amsterdam

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    7300m2 (ontvangst: 900 m2)

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    6080m2 (ontvangst: 720 m2)

  • Voorlopig ontwerp

    september 2015

  • Definitief ontwerp

    oktober 2016

  • Aanvang bouw

    september 2017