© Simone Bossi

ARC19: Crematorium Siesegem - KAAN Architecten

Crematorium Siesegem is ontwikkeld als totaalconcept waarmee een symbiose tot stand is gekomen tussen het gebouw en de directe omgeving. De architectuur begeleidt, zowel metaforisch als fysiek, de overgang van een drukke buitenwereld naar een interieur van rust en ingetogenheid. De helderheid van het gebouw, de opeenvolging van ruimten, de hoogte en materialisatie dragen bij aan een gevoel van vertraging.

Toelichting KAAN Architecten – Het crematoriumgebouw grenst aan de westelijke ringweg rondom Aalst en gaat op in een door heesters en bomen omzoomd park, ontworpen door landschapsarchitect Erik Dhont. Bij aankomst op het domein is de sereniteit voelbaar en doen de golvende, groene heuvels een gevoel van vertraging ontstaan. Een buitenpatio in de zuidwestelijke hoek van het gebouw leidt naar de binnenruimten en fungeert als overgangszone tussen exterieur en interieur.

© Sebastian van Damme

Crematorium Siesegem is een helder, leesbaar gebouw met een logische routing. Door de aaneenschakeling van ruimten ontstaat een ervaring waarbij verwarring wordt vermeden. De binnenruimten, met een aanzienlijke hoogte van meer dan zes meter, dragen samen met het overvloedige daglicht bij aan een gevoel van weidsheid. De relatie met de omgeving roept emoties op, brengt kalmte en bevordert reflectie.

Ieder onderdeel van het gebouw heeft een rol in de ceremonie en wordt ondersteund door bijzondere lichtinvallen en afwerkingen. De twee aula’s voor ceremonies hebben beide een familiekamer en een ruimte om te condoleren. Daarnaast biedt het horecagedeelte de mogelijkheid tot samenkomst voor een koffietafel of kleine maaltijd. De toegangszone verbindt deze twee delen op subtiele wijze.

© Simone Bossi

De technische ruimten met de ovens zijn in het ontwerp zichtbaar en toegankelijk gemaakt. Door het crematieproces niet te verbergen, onstaat een vervreemde maar geslaagde tegenstelling tussen techniek en sereniteit. De materiaalkeuze en detaillering dragen bij aan een onverstoorde sfeer. Het crematorium, met een zuivere geometrie en evenwichtige proporties, straalt samen met het omliggende landschap rust uit.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Intergemeentelijke Samenwerking (IGS) Westlede, Lochristi

  • Ontwerpbureau

    KAAN Architecten, Rotterdam

  • Projectarchitect(en)

    Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio

  • Medewerkers

    Bas Barendse, Dante Borgo, Maicol Cardelli, Timo Cardol, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Cristina Gonzalo Cuairán, Michael Geensen, Walter Hoogerwerf, Marco Lanna, Giuseppe Mazzaglia, Exequiel Mulder, Ismael Planelles Naya, Giulia Rapizza, Ana Rivero Esteban, Giacomo Rizzi

  • Oplevering

    09-2018

  • Programma

    Crematorium

  • Plaats

    Aalst

  • Adviseur constructie

    Pieters Bouwtechniek, Delft

  • Adviseur installaties

    Henk Pijpaert Engineering, Oudenaarde

  • Adviseur akoestiek

    DGMR, Arnhem

  • Adviseur bouwfysica

    DGMR, Arnhem

  • Adviseur brandveiligheid

    DGMR, Arnhem

  • Aannemer

    Jan de Nul, Hofstade-Aalst

  • Interieurarchitect

    KAAN Architecten, Rotterdam

  • Landschapsarchitect

    Erik Dhont, Brussel

  • Beeldend kunstenaar

    Rinus Van de Velde, Leuven

  • Bouwmanagement

    KAAN Architecten, Rotterdam; Bureau Bouwtechniek, Antwerpen

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    5000 m2

  • Definitief ontwerp

    09-2014

  • Aanvang bouw

    04-2016